ABD’li bilim insanları, cihazların sadece ihtiyaç duyulduğunda çalıştırılmasını sağlayan bir çip üretti. Bu çip sayesinde şarj edilebilir cihazlar, bataryaları daha tasarruflu kullanılmasını sağlayacak.
ABD’de bulunan “California San Diego University” bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları, batarya sorununu çözmeyecek ancak tüketicileri biraz daha rahatlatacak küçük bir çip geliştirdiler. Uyandırma alıcısı olarak isimlendirilen bu küçük çip, cihazların sadece gerekli olması durumunda çalışmasını sağlıyor. Cihaza olan ihtiyaç sona erdiğinde ise bu çip, cihazı uyku moduna alıyor ve bu sayede batarya tasarrufu sağlanmış oluyor.
Webtekno’nun haberine göre, üretilen çip şu an için IoT (nesnelerin interneti) cihazlarında aktif olarak kullanılabiliyor. Bu çip sayesinde IoT cihazları sadece gerekli olduğu durumlarda çalışmaya başlıyorlar ve işlemin sona ermesiyle birlikte yeniden uyku moduna geçiyorlar. Mühendisler tarafından geliştirilen bu çip, sürekli olarak çalışması gerekmeyen ürünler için hayat kurtarıcı bir yenilikmiş gibi görünüyor.
Geliştirilen bu çip, radyo dalgaları aracılığıyla entegre edildiği cihazı uyandırıyor ya da uyku moduna alıyor. Bilim insanları, bu çiple cihazların kullanım süresinin aylarca arttırılabileceğini düşünüyorlar. Ayrıca bu çip, çalışmak için de çok az güç tüketiyor. Bu da çipi, kullanım amacıyla tutarlı hale getiriyor.
Çip, benzerlerine oranla daha gelişmiş ve daha küçük bir yapıya sahip. Ayrıca benzeri ürünlerin dalga frekansı bu çipe oranla bir hayli düşük.Ayrıca bu çip, daha geniş bir sıcaklık aralığında (-10 ila 40 derece) sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Bu da diğer uyandırma alıcılarına göre daha doğru ve daha hassas sonuçlar alınmasını sağlıyor.
Bu çip, bugüne dek üretilen uyandırma alıcılarının en iyisi. Ancak bu çipin de bir sorunu bulunuyor. Aslına bakacak olursak bu sorun kritikmiş gibi görünüyor ancak bilim insanları bu sorunun o kadar da önemli olmadığını söylüyorlar. Öyle ki bu çipin frekansı alması ile cihazı harekete geçirmesi arasında 540 milisaniyelik bir gecikme yaşanıyor. Bilim insanları, daha uzun kullanım süresinin sadece yarım saniyeden çok daha önemli olduğunu söylüyorlar.
Bilim insanlarının bu yeni uyandırma alıcısı ile ilgili çalışmaları devam ediyor. Mühendisler, bu çipin hem daha fazla üründe kullanılabilmesi hem de verimliliğinin biraz daha arttırabilmesi için araştırmalarına devam ediyorlar. Eğer bu çipin kullanım yaygınlığı arttırılabilirse hayatımızdaki pek çok akıllı ürün bataryasını daha verimli bir şekilde kullanacak.