Dünyanın en başarılı üniversitelerinden Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki (Massachusetts Institute of Technology-MIT) araştırmacılar, ormansızlaşmaya karşı önemli bir adım attı.
Uzmanlar, laboratuvarda odun üretimini sağlayacak bir teknik geliştirdiklerini duyurdu. Teknik sayesinde her şekil ve boyutta kereste üretilebileceği, örneğin masa ya da sandalye gibi ürünlerin tek bir ağaç kesilmeden yapılabileceği kaydedildi.
Yılda yaklaşık 15 milyar ağaç kesilirken bu devasa ormansızlaşma, iklim krizi kaynaklı birçok sorunun temel nedeni.
Ağaçtan elde edilen ürünlerin değeri geçen yıl 631 milyar doları buldu. Bu meblağın 2026’ya kadar 900 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Bu çevre sorununa bir çözüm geliştirmek isteyen MIT uzmanları, laboratuvar kerestelerine işaret etti.
Bilim insanları, araştırmada kullandıkları hücreleri halk arasında kirli hanım adıyla bilinen Zinnia elegans bitkisinin yapraklarından aldı.
Hücreler iki gün boyunca sıvı ortamda kültürlenmeye bırakıldı ve ardından hem besin hem de hormonlarla zenginleştirilmiş jel bazlı bir ortama konuldu. Böylece yeni bitki hücreleri ortaya çıktı.
Araştırmacılar büyüyen bitki hücrelerinin, kök hücreye benzediğini de tespit etti. Yani hücrelerin sertliği ve yoğunluğu gibi özelliklerinin kontrol edilebileceği görüldü.
Araştırma ekibi üç boyutlu biyobaskı teknolojisiyle, özel olarak tasarlanmış yapıları jelde kültürlenen hücrelerle üretebildi. Laboratuvarda üretilen bitki materyali üç ay boyunca karanlıkta bırakıldı.
Bu sürenin sonunda ortaya çıkan ahşabın hem sağlam kaldığı hem de normal bir ağaçtan iki kat daha hızlı büyüdüğünü görüldü.
Araştırma ekibini yöneten Ashley Berckwith, bitkilerin hücreleriyle oynayarak farklı özellikler kazandırılabileceğini belirtti.
Berckwith, ahşabın ihtiyaca göre yetiştirilebileceğini ve bu sayede hem enerjiden tasarruf edilebileceğini hem de atık miktarının azaltılabileceğini ifade etti.
Öte yandan teknik henüz emekleme aşamasında. Araştırmacılar, tekniğin geliştirilip laboratuvarda ticari amaçlı ticari amaçlı mobilya üretiminde üretiminde kullanılmadan önce daha fazla araştırma ve deney yapılması gerektiğini vurguladı.