Bilim Adamları Hamam Böceği Sütünün Yeni Süper Gıda Olacağını Düşünüyor

Bilim adamlarından oluşan uluslararası bir ekip, hamam böceklerinin orta bağırsağında yer alan protein kristalleri dizilimini oluşturdular. Peki sebep neydi?

Hamam böceği sütü inek sütünden 4 kat daha besleyiciymiş ve bilim adamları bunun gelecekte artan nüfusu beslemenin anahtarı olarak görüyorlar. Hamam böcekleri süt mü veriyormuş diyebilirsiniz. Bütün hamam böcekleri süt vermese de Diploptera punctate adlı hamam böceği, bilinen tek doğuran tür. Bilim adamlarını en çok büyüleyen kısmı ise bu sütün içerisindeki protein kristallerinin, manda sütünden 3 kat daha fazla olduğu. (Kalori bakımından da inek sütünden oldukça fazla)

Elbette gördüğümüz her hamam böceğini tutup sağmak uygulanabilir bir durum değil. Bu sebeple Hindistan Kök Hücre Biyolojisi ve Hücre Yenileme Enstitüsü’nün bilim adamlarından oluşan uluslararası ekip, laboratuvar ortamında bunları yeniden üretebilmek için süt protein kristallerinin üretiminden sorumlu genleri sıralamaya karar vermişler.

Ekipten Sanchari Banerjee Times of India’yla yaptığı bir röportajda “Bu kristaller tam bir gıda niteliğinde. Protein, yağ ve şeker barındırıyorlar. Protein dizilimlerine baktığınızda gerekli amino asitlere sahip olduğunu görürsünüz” diye belirtiyor.

Bu süt sadece kalori ve besleyicilik bakımından yoğun değil aynı zamanda da zaman ayarlı. Peki, bu ne demek?

Sütteki protein sindirildiğinde içindeki kristal sindirime yardımcı olmak için daha fazla protein açığa çıkarıyor.

Bu yoğun protein kaynaklı sütün kesinlikle kilo vermek isteyen insanlar için uygun olmadığını belirtmek gerekiyor. Zaten halihazırda çok fazla kalori alıyoruz.

Bu süt daha çok yeterli günlük protein ihtiyacını karşılamakta sıkıntı yaşayan insanlar için. Kalori ve besin almanın en hızlı ve kolay yolu olabilir.

Şu an araştırmacıların elinde gerekli dizilim mevcut ve sütten daha büyük miktarlarda üretebilmeyi umuyorlar. Sütü üretebilmek hem daha etkin bir yol olacaktır hem de daha az tiksindirici. Kimse bir tepsi hamam böceğini sağmak istemez, değil mi?

Yeni nesil olarak ileride gıda kıtlığı yaşayacak olursak, tabi ki yapacak bir şey yok.

Bu Yazıyı Paylaşın