Baba Olmak Erkeklerin Beyninde Değişikliğe Neden Oluyor

Yeni bir araştırma, bebek sahibi olmanın anneler gibi babaların da beyninde değişikliğe neden olduğunu ortaya koydu. Babalardaki bu değişikliğin derecesinin bebekleriyle ne kadar etkileşim kurduklarına bağlı olduğu düşünülüyor.

Annelerin hamilelik esnasında ve sonrasında yaşadığı bilinen hormonal değişiklikler, beyinlerinde yaşanan farklılaşmayı açıklamaya yardımcı olabilir.

Peki ebeveyn olmak, hamileliği doğrudan deneyimlemeyen babaların beyin ve bedenlerini yeniden şekillendiriyor mu?

Kâr amacı gütmeyen medya ve araştırma kuruluşu The Conversation, bu sorunun cevabını aramak için Amerika Birleşik Devletleri ve İspanya’da babalar üzerinde bir araştırma yaptı.

Los Angeles’taki Güney Kaliforniya Üniversitesi ile Madrid’deki Gregorio Sağlık Araştırma Enstitüsü ve BeMother projesi işbirliğinde yürütülen araştırma için ilk kez baba olacak 40 erkeğin beyni incelendi.

Herhangi bir yeni beceriyi uygularken olduğu gibi, bir bebeğe bakma deneyiminin de yeni ebeveyn olan insanların beyinlerinde iz bırakabileceği varsayımından yola çıkıldı. Nörobilimciler, beyinde yeni bir dil ya da müzik aleti öğrenildiğinde yaşanan benzer değişikliğe deneyim kaynaklı beyin plastisitesi adını veriyor.

Yapılan araştırmalar, hamilelik yaşamadan da olsa yeni doğmuş bir bebeğe bakmanın bilişsel, fiziksel ve duygusal gerekliliklerini yerine getiren babaların beyinlerinde bu tür bir plastisiteyi (ya da esnekliği) gözlemleyebildi.

The Conversation ise araştırması kapsamında, 40 babanın beynini eşlerinin hamileliği sırasında ve doğumdan 6 ay sonra olmak üzere iki kez manyetik rezonans (MR) görüntüleme yöntemiyle inceledi.

‘İlgi derecesi değişiklik miktarını etkiliyor olabilir’

Araştırmada, 20’si İspanya’dan ve 20’si ABD’den olan bu babaların beyinlerinde doğum öncesi ve sonrasına dair önemli değişikliklere rastlandı. Bu değişikliklerin özellikle babanın beyninde, bebeğe karşı görsel işleme, dikkat ve empatiye katkıda bulunan korteks bölgelerinde yaşandığı tespit edildi. Aynı dönemde incelenen 17 çocuksuz erkekte ise bu tür bir farklılaşma görülmedi.

Araştırmacılar tarafından, görülen bu değişimin derecesinin babanın bebeğiyle etkileşim derecesine bağlı olabileceği ifade edildi. Araştırmacılar, “Babalardaki beyin plastisitesinin derecesi, bebekleriyle ne kadar etkileşim kurduklarıyla bağlantılı olabilir. Dünyanın birçok yerinde babalar çocuk bakımında giderek daha fazla yer alsa da, baba katılımı erkekler arasında büyük farklılıklar gösteriyor.” notunu düştü.

Bu etkileşim aralığının neden ilk kez anne olanlarda baba olanlara göre daha büyük beyinsel değişimler yaşandığını da açıklayabileceği öne sürüldü.

Öte yandan babaların beynindeki değişimin annelerdekinin yalnızca yarısı kadar olduğu görüldü.

Araştırmacılar, “Ebeveynlik rolüne uyum sağlamada sorun yaşama riskiyle karşı karşıya kalabilecek babalara en iyi nasıl müdahale edileceğini bulmak için çok daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.” ifadelerini kullandı.

KAYNAK:euronews.
Bu Yazıyı Paylaşın