Atık Yağları “Sakın Dökmeyin”

Lavaboya dökülen yağların kanal borularına yapışarak tıkanmasına sebep olduğunu ve atık su arıtma tesislerine zarar verdiğini, belediyelerin işletme maliyetlerini arttırdığını söyleyen Deha Bitkisel Atık Yağ Geri Kazanım Biodizel Üretimi Genel Müdürü Nihal Karakuş, atık yağların şehrimizin su ve kanalizasyonuna zarar vermemek, ülke ekonomisine katkı sağlamak için toplanması gerektiğini kaydetti.

Tüketicilerin evlerinde oluşan bitkisel atık yağları pet şişe, kavanoz gibi saklama kaplarında biriktirmelerini ve sosyal sorumluluk projeleri kapsamında Migros, Kipa, Macro Centre ve Carrefour, muhtarlıklar, okullar, camilerde oluşturulan toplama noktalarına bırakabileceklerini söyleyen Deha Bitkisel Atık Yağ Geri Kazanım Biodizel Üretimi San.ve Tic. A.Ş. Genel Müdürü Nihal Karakuş, “Ya da tüketicilerin biriktirdikleri yağları 5 kg ve üzerindeyse 444 28 45 atık hattımızı aramaları halinde adreslerinden Çevre ve Şehircilik Bakanlığından lisanslı araçlarımızla güvenli bir şekilde atık yağlar alınmaktadır” dedi.

Lavaboya dökülen yağların kanal borularına yapışarak tıkanmasına sebep olduğunu ve atık su arıtma tesislerine zarar verdiğini, belediyelerin işletme maliyetlerini arttırdığını kaydeden Karakuş, “Çöpe dökülen atık yağlar ise çöp depolama alanlarında sık sık yangınların çıkmasına neden olmakla birlikte, atık yağlar bu çöp alanlarından önce toprağa ardında yeraltı kaynak sularına ulaşarak kirliliğe neden olmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Atık yağlar ülke ekonomisine katkı sağlar”

Atık yağların su kaynaklarımızı korumak, canlı hayatın devamlılığını sağlamak, şehrimizin su ve kanalizasyonuna zarar vermemek ve ülke ekonomisine katkı sağlamak için toplanması gerektiğini belirten Karakuş, “2012 yılında faaliyetimizin başladığı yıl tüketicilerin atık yağların toplanması ile ilgili özenleri şimdiye oranla daha azdı. Çünkü tüketicilerimiz atık yağları teslim edebileceği lisanslı güvenilir geri kazanımcıları bulamıyor ve açıkçası ne yapmaları gerektiğini bilemiyorlardı” dedi. Nihal Karakuş sözlerini şu şekilde tamamladı: “Deha Biodizel 2012’den bu yana Sosyal sorumluluk projelerine önem vermekte ve bu projelerde yer almaktadır. Örneğin; Tuçev Vakfı ile yapılan Temiz Çevre Engelsiz hayat projesi kapsamında okullarda, camilerde, muhtarlıklarda toplama noktaları oluşturulmuş broşür ve afişler ile birlikte eğitimler, seminerler verilmiştir ve verilmeye devam edilmektedir. Elde edilen gelir ile engelli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştıracak materyaller Tuçev Vakfına bağışlanmıştır. Yaklaşık 1200 Migros ve Kipa, Macro Centre, Carrefour mağazalarında toplama noktaları oluşturulmuş ve bu projeden elde edilen gelir ile Turmepa’ya yapılan bağışla kıyı temizliği yapılarak denizlerimizin temizlenmesine katkı sağlamaktadır. Birçok özel işletmelerde otel, fabrika vb. gibi çalışan personellere yönelik projeler geliştirerek personelin evlerinden getirdikleri yağları geri dönüşüme kazandırmaktayız. İşletmelerin geri dönüşüme ve çevreye olan katkılarından dolayı kalite standartlarını bir üst seviyeye çekmelerinde destek olmaktayız. Neler yapılmalı? Belirttiğimiz gibi toplumsal projelerimizi arttırarak, zaman ve enerji kaybına uğramamak için yerel yönetimlerin ve sivil toplum örgütlerininde desteği ile çevremizde daha çok kişiye ulaşarak bilgilendirmek ve toplama noktaları arttırarak yenilenebilir enerji olarak geri dönüşümünü sağlamalıyız. Sakın dökmeyin”

Kaynak: dunyagida.com.tr

Bu Yazıyı Paylaşın