Artışta Olan Orman Yangınları, Buzulların Erimesine Neden Oluyor

Amazon havzasında bulunan yağmur ormanlarında meydana gelen yangından yükselen dumanlar, sadece 40 yıl içerisinde buzulların yarısının erimesine yol açabilir. Ayrıca bu dumanlar, yerel halk için oldukça önemli bir su kaynağı olan Tropikal And Buzulları’nın erimesinde artışa neden olabilir.

Brezilya ve Fransa’dan araştırmacılar tarafından yapılan yeni çalışma, Nature Scientific Reports dergisinde yayımlandı.

Dünyada artışta olan orman yangınları, biyolojik çeşitlilik ve yaşam için felaket boyutuna ulaşmış durumda. Yeni çalışmada, bu etkilerin buzul erimelerine kadar ulaştığı raporlandı. Buzul erimelerine neden olan temel durum, yanan biyolojik materyallerden etrafa yayılan karbonun, buzullarda bulunan ışık emici parçacıkların işlevini yitirmesi. Bu çalışmada özellikle de 2000 ile 2016 yılları arasındaki yangınlar ve bu yangınların neden olduğu buzul erimeleri incelendi.

Araştırmacıların kullandıkları modelleme, yangınlar sonrasında açığa çıkan dumanda bulunan karbon içeriğinin yıllık buzul erimelerinin yüzde 3’ünden sorumlu olduğunu ortaya çıkardı. Kar yağışlarındaki toz konsantrasyonuna bağlı olarak erimelerin yüzdesinde artış görülebilmektir.

Elde edilen bulgular, bilim insanlarının özellikle de Amazonlar üzerinde uygulanan ormansızlaştırma politikasının sürmesi nedeniyle ekolojinin geleceği hakkında endişe duymalarına neden oluyor.

Bu Yazıyı Paylaşın