Çevresel ortamdaki sinyalleri, hareketleri birbirlerine ileten robotlar tarafından sağlandı.
Arılar ve balıklar pek buluşma fırsatına sahip olmuyorlar. Ancak yeni bir çalışma, arı ve balık gruplarının birbirleriyle iletişim kurmasını sağladı. Robotlar aracılığı ile sağlanan iletişim sırasında, arılar Avusturya’da, balıklar ise İsviçre’de bulunuyordu. İki ortam arasındaki bağlantıyı ise çevresel ortamdaki sinyalleri, hareketleri birbirlerine ileten robotlar sağladı.
Her iki hayvan grubu da sinyallere cevap verdi. Balıklar belirli bir yönde yüzmeye başladı, arılar terminallerin sadece birinin etrafında dolaşmaya başladı.
Deney sırasında, iki hayvan türü birbirleriyle yaklaşık 700 kilometre uzakta olsalar bile birbirleriyle “konuştular”. Konuşma başlangıçta karmakarışıktı ancak sonunda bir miktar koordinasyon oluştu. Koordinasyonun oluşması 25 dakika sürdü.
Araştırma lideri Bonnet, “Türler, birbirlerinin özelliklerinden bazılarını benimsemeye bile başladılar. Arıların her zamankinden daha huzursuz olduğunu ve birlikte kaynaşma olasılıklarının azaldığını gördük. Balıklar ise genellikle olduğundan daha fazla gruplaşmaya başladı.
Bu çalışma biyologların, hayvan davranışlarını ve bir ekosistemdeki bireylerin etkileşimde bulunma yöntemlerini daha iyi anlamalarını sağlayabilir. Dahası, araştırma, hayvanların olağanüstü duyusal yeteneklerini kullanarak, doğal habitatları izleme yöntemleri geliştirmek için kullanılabilir. Örneğin, bilim insanları kuşları hava alanlarından ve ilgili tehlikelerden uzak durmaya teşvik edebilir veya tozlayıcıları (arılar, sinekler..) organik ekinlere yönlendirebilir ve tarımsal ilaçları içeren bitkilerden uzaklaştırabilir.
Çalışma, robotik mühendislerini ise farklı bir yönden ilgilendiriyor. Makinelerin biyolojik sinyalleri yakalayışları ve başka türleri ilgilendiren sinyallere çevirmeleri için etkili bir yol geliştirmelerine yardımcı olabilecek türden.
Kaynak: bilimgunlugu.com