Araştırmacılar, Plastiği Yararlı Kimyasallara Dönüştürdü

Singapur’daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi’nden kimyagerler, plastik atıkları güneş ışıklarını kullanarak değerli kimyasal ürünlere çevirebilecek bir yöntem keşfetti.

Advanced Science dergisinde yayımlanan makaleye göre NTU’den Yardımcı Profesör Soo Han Sen, katalizörü uygun fiyatlı, biyoçözünme yeteneğine sahip metal vanadyumdan yaptı. Bu malzeme genel olarak araçlarda kullanılan metal ve alüminyum alaşımlarda yer alıyor.

Webtekno’nun haberine göre, Vanadyum temelli bu katalizör, normalde doğada çözülmeyen polietilen gibi plastik maddeleri yapay güneş ışığı altında çözebiliyor. Plastikteki karbon-karbon bağları 6 gün içerisinde bozuluyor.

Singapur’da plastik atıkların çok büyük kısmı yakılıyor, bu da karbondioksit gibi sera etkisi yaratan gazların yayılmasına neden oluyor. Bu süreç ise plastiği yakıt hücresi üretiminde kullanılabilen formik asite çeviriyor.

Araştırmacı Soo, amaçlarının güneş ışığını kullanarak yakıt ve diğer kimyasal materyaller üretmek için sürdürülebilir ve maliyet açısından uygun bir yöntem ortaya çıkarmak olduğunu söylüyor. Bu yeni yöntem de biyolojik olarak çözünemeyen plastiği parçalayarak dönüştürüyor ve ağır metaller içermiyor.

Fotokatalizör olarak da adlandırılan vanadyum tabanlı katalizör, genellikle organik grupları tarafından kullanımı desteklenen bir materyal. Bu tür katalizörler kimyasal reaksiyonlara gereken enerjiyi güneş ışığından karşılayabiliyor, ayrıca ısıya gerek duymuyor.

Bu Yazıyı Paylaşın