Antalya’da yaşayan 43 yaşındaki 30 yıllık mobilya ustası Ayhan İnce, ürettiği tabutların yüzde 90’ını ihraç ediyor.
Antalyalı girişimci, 150 metrekarelik dükkanında, Türkiye’de tatillerinde hayatlarını kaybeden turistlerin tören veya transfer cenaze tabutlarının yüzde 70’ini tek başına karşılıyor. 15 ayrı modeldeki tabutların fiyatı ise kullanılan malzemeye göre 300 TL ile 3 bin TL arasında değişiyor.
Antalya’da yaşayan 43 yaşındaki 30 yıllık mobilya ustası Ayhan İnce, 14 yıl önce Türkiye’de yabancılara yönelik tabut üretiminde bir eksiklik olduğunu gördü. Hızla bu alana yönelen İnce, gayrimüslimlerin yanı sıra müslümanlar için de tabut üretmeye başladı.
Akdeniz Sanayi Sitesindeki 150 metrekarelik atölyesinde 3 kişiyle çalışan İnce, 15 ayrı modelde tören ve transfer tabut üretiyor. İnce’nin, en büyük pazarını ise Türkiye’nin çeşitli illerine tatile gelerek hayatlarını kaybeden yabancı turistler oluşturuyor. İnce, cenaze sahiplerinin isteğine göre ölen kişinin dini inanışı, renk, motif ve bulunması gereken sembollerin de içinde yer aldığı tören veya transfer tabutunu özel olarak bir günde hazırlıyor.
En çok Almanya ve Rusya’ya tabut gönderen İnce, Türkiye pazarının yüzde 70’ini tek başına karşılıyor. Avrupa tabut pazarını incelemeye alan İnce’nin en büyük hedefi ise Türkiye’nin en büyük tabut ihracatçısı olmak.
“YÜZDE 90’I YURT DIŞINA GİDİYOR”
Türkiye’ye tatile gelip hayatını kaybeden bir turistin istediği her türlü tören ve transfer tabutunu yapabildiğini aktaran İnce, “Antalya’nın yanı sıra diğer illerinde ihtiyacını karşılayabiliyorum. Türkiye’ye tatile gelen misafirlerimiz, burada bir şekilde hayatlarını kaybediyor. Bu kişilerin cenazelerinin ülkelerine geri gönderimlerinde standart tabut ölçüleri var. Bu kapsamda üretim yapıyorum ve tabutlarımın yüzde 90’ı yurt dışına dolu gidiyor” dedi.
“TÖREN VE TRANSFER TABUTU”
İsteğe göre iki çeşit tabut üretimi yaptıklarını kaydeden İnce, “Tören tabutları cenazelerin tabutla gömülmelerinde kullanılır. Transfer tabutları ise şehirler veya uluslararası hava ve kara yolu taşımacılığında, içi koku ve sıvı çıkarmayan özel tabutlardır. Ürettiğimiz bin 200 tabutun, 800 adedi yabancı misafirlerimiz için kullanılıyor” diye konuştu.
“BANA MODELİ ÇİZİP GÖNDERİYORLAR”
Cenaze sahiplerinin tabutu, motif, renk, dini inanışlarına uygun sembollerle donatılarak yapılmasını da istediğini dile getiren İnce, “Bazen modelini çizip gönderiyorlar, o çizime göre de tabut yapıyoruz” dedi.
“RUSYA VE ALMANYA BAŞI ÇEKİYOR”
Avrupa’daki tabut piyasasının analizini yaptığını ve kısa bir süre sonra atölyesini daha da büyüterek ihracata başlamayı planladığını kaydeden İnce, “Tabutlarım çok beğeniliyor. Gelen hiç kimse pazarlık etmeye ihtiyaç duymuyor. Türkiye’ye gele tüm turistlerin ülkesine tabut gönderiyoruz. Japonya, Çin, İngiltere, Hollanda, ABD gibi ülkelerin yanında en çok Rusya ve Almanya’ya tabut gönderiyorum” ifadelerini kaydetti.
İnce, Türkiye’ye gelen turist sayısına göre işlerinin azalıp, arttığını belirterek, 15 ayrı modelde imal ettiği tabutların fiyatlarının kullanılan malzeme ve işçiliğe göre 300 ile 3 bin TL arasında tabut satışının olduğunu kaydetti.
Kaynak: Haber7.com