Alkollü İçecek Hizmeti de Verilen Restoranlarda, Adisyon Müşteri Masasında Bulundurulmalıdır

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Gelir Kanunları Usul Grup Müdürlüğü)
TARİH : 19.07.2019
SAYI : 27575268-105[Mük.257-2019-51]-E.244196
KONU : Alkollü içecek hizmeti de bulunan

restoranlarda adisyonların müşterinin masası

yerine, adisyon masası adı verilen ayrı bir masada

bulundurulup bulundurulamayacağı hk.

…………………….

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, alkollü içecek hizmeti de bulunan restoran faaliyetinizin bulunduğu, söz konusu restoran işletmenizde masalara ayrı ayrı adisyon fişi düzenlendiği, ancak zaman zaman alkollü ortamdan kaynaklanan nedenlerle düzenlenen adisyonların yırtıldığı ve kaybolduğu belirtilerek, bu sorunun önüne geçmek için işletmenizde adisyon masası bulundurulup bulundurulamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmaktadır.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun;

– 229 uncu maddesinde, “Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.”,

– (231/5) inci maddesinde, “Fatura malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.”

hükümleri yer almaktadır.

Öte yandan, mezkûr Kanunun mükerrer 257 nci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak adisyon kullanmak zorunda olan hizmet işletmeleri ile adisyon kullanımına ilişkin usul ve esaslar 185, 200, 298 ve 299 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile belirlenmiş olup, bu kapsamda;

– 185 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde, adisyonun, müşterilere sunulan hizmetin ve emtianın cins ve miktarını göstermek amacıyla düzenlenen bir belge olduğu, adisyonların sipariş alınırken düzenlenmesi ve daha sonraki siparişleri işlemek üzere müşterinin masasında bırakılması gerektiği,

– 200 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde, 185 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre adisyon kullanmak zorunda olan mükelleflerin, bu Tebliğin yürürlük tarihinden itibaren, hizmet işletmelerinde ayrıca adisyon masası bulundurmayacakları,

– Adisyon kullanmak zorunda olan hizmet işletmelerinin yeniden belirlendiği 298 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde, Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca bilanço veya işletme hesabı esasına göre defter tutan gece kulüpleri, diskotekler, barlar, pavyonlar, gazinolar, meyhaneler, lokantalar, kafeteryalar ve pastane gibi işletmelerin adisyon kullanmak mecburiyetinde olduğu, ancak, self servis esasına göre işletilen lokanta, kafeterya gibi işletmeler, sadece çay, kahve ve meşrubat satımı yapan kahvehane, çay ocağı ve çay bahçesi gibi işletmeler, basit usulde vergilendirilen hizmet işletmeleri ile tom boncuk veya özel kredi kartıyla takip edilen hizmetlerin verildiği tatil köyü, otel gibi konaklama işletmelerinde adisyon kullanılmasına gerek bulunmadığı,

– 299 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde, adisyon kullanmak zorunda olduğu açıklanan hizmet işletmelerinin alkollü içki servisi yapmaları halinde adisyon düzenleme mecburiyetlerinin bulunduğu, alkollü içki servisi yapmayan hizmet işletmelerinin ise adisyon düzenleme zorunluluklarının bulunmadığı

belirtilmiştir.

Bu itibarla, alkollü içecek hizmeti de verilen restoran işletmenizde düzenlenmesi ve müşterinin masasında bulundurulması zorunlu olan adisyonların, adisyon masası adı verilen ayrı bir masada bulundurulması mümkün bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Bu Yazıyı Paylaşın