Homo sapiens ve Neandertallerin sıklıkla çiftleşerek melezlendiği, bunun da modern insanlara önemli bir genetik miras bıraktığı biliniyor.
Yeni bir araştırma da bu melezleşmenin acıya duyarlılığı da miras bıraktığını öne sürüyor.
7 binden fazla kişiyi kapsayan çalışmada araştırmacılar, üç Neandertal gen varyantını taşıyan bireylerin bazı ağrı türlerine karşı daha duyarlı ve hassas olduğu sonucuna ulaştı.
Bu ağrı türleri arasında deriye sivri bir cismin batmasıyla hissedilen acı önde geliyor. Diğer bir deyişle bu genetik özelliklere sahip bireyler, iğne batmalarına karşı daha hassas olabilir.
Ekip, SCN9A geninde tespit edilen varyantların, Kızılderili soyuna ait popülasyonlarda daha yaygın olduğunu da keşfetti.
SCN9A, sodyum iyonlarını hücrelere taşıyan ve duyu nöronlarında ifade edilen proteinleri kodluyor.
M932L, V991L ve D1908G adı verilen varyantların, ağrı duyarlılığını artırabileceği daha önce de ileri sürülmüştü. Ancak bu hassasiyetin belirli ağrılara yönelik olduğu bilinmiyordu.
Araştırmada ilk olarak, 1623 Kolombiyalının ağrı duyarlılığı ölçüldü. Bu kişilerin derisi, tahriş edici maddelere, ısıya veya batmalara maruz bırakıldı ve hissettikleri acı seviyesi ölçüldü.
Nihayetinde SCN9A varyantlarını taşıyan kişilerin, en çok da iğne batmasına karşı tepki verdiği, buna karşı daha düşük bir ağrı eşiğine sahip olduğu keşfedildi.
Ayrıca, üç varyantın tamamını taşıyanlar, yalnızca birini taşıyanlara kıyasla daha hassastı.
Bunun yanı sıra araştırmacılar Brezilya, Şili, Kolombiya, Meksika ve Peru’dan 5 bin 971 kişinin genetik örneklerini de analiz etti.
Bunun sonucunda da M932L, V991L ve D1908G diye adlandırılan bu üç Neandertal varyantının, Kızılderili soyundan gelen popülasyonlarda daha yaygın olduğu ortaya çıktı.
Örneğin ortalama yüzde 66 oranıyla en yüksek Kızılderili soyuna sahip olan Peru nüfusu, aynı zamanda D1908G genini en çok barındıranlardı.
Çalışmanın başyazarı, Fransız genetikçi Pierre Faux, “Kızılderili kökenlilerdeki Neandertal varyantlarının sıklığı, bu varyantları taşıyan Neandertallerin sonunda Amerika’ya göç eden modern insanlarla çiftleştiği bir senaryoyla açıklanabilir” dedi.
Birleşik Krallık’taki University College London’dan Dr. Kaustubh Adhikari de, “Acı duyarlılığı, bize ciddi zarar verebilecek şeylerden kaçınmamızı sağlayan önemli bir hayatta kalma yeteneği” diye konuştu:
“Bulgularımız, Neandertallerin belirli ağrı türlerine karşı daha duyarlı olabileceğini gösteriyor ama durumun neden böyle olduğunu ve bu belirli genetik varyantların evrimsel açıdan avantajlı olup olmadığını anlamamız için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.”
Independent Türkçe, IFL Science, Livescience
Derleyen: Çağla Üren