Yeni bir araştırma yaklaşık 5,5 milyon yıl önce Akdeniz’in neredeyse dörtte üçünün aşamalar halinde buharlaştığını ortaya koydu.
Messiniyen Tuzluluk Krizi (MSC) diye bilinen bu olay nedeniyle Akdeniz’in yok oluşun eşiğinden döndüğü biliniyor.
Yeni araştırmanın arkasındaki uluslararası ekibe göre, bu aşırı buharlaşma olayı iki aşamada gerçekleşti.
Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’nden araştırmacılar, deniz tabanına biriken tuzdaki klor izotoplarını analiz ederek, sayısal modeller ve simülasyonlar oluşturarak, Akdeniz suyunun ne zaman ve nasıl kaybolduğunu analiz etti.
Bulgulara göre ilk aşama, bugün Cebelitarık Boğazı olarak bilinen bölgeden geçerek Atlas Okyanusu ile Akdeniz arasında akan suyun 35.000 yıl boyunca kısıtlı kalmasıyla gerçekleşti. Bu kısıtlı akışın Akdeniz’de tuz birikimini ve suyun buharlaşmasını hızlandırdığı tespit edildi.
İkinci aşamada ise sonraki 10.000 yıl boyunca Akdeniz tamamen izole kalmış ve tüm süreç hızlanmıştı.
Bu sürecin sonunda sular çekildikçe, Sicilya Boğazı’nın karşısındaki su altı sırtının ortaya çıktığı ve Akdeniz’i ikiye bölerek Afrika ile Avrupa arasında bir kara köprüsü oluşturmuş olabileceği saptandı.
Hakemli bilimsel dergi Nature Communications’ta yayımlanan makalede, bu süreçte Akdeniz’deki su kütlesinin yüzde 69’unun buharlaştığı ifade edildi.
Bilim insanları daha önce de Akdeniz’in ciddi bir yok olma tehdidi geçirdiğini tahmin ediyordu. Ancak bunun hangi noktada ve ne şekilde gerçekleştiği çözülememişti.
Araştırmacılar sonunda 5,3 milyon yıl önce “Zanclean tufanı” adı verilen şiddetli bir sel olayının Akdeniz’i yeniden doldurduğunu ve Atlas Okyanusu’na tekrar bağladığını belirtiyor.