Midyede Fiberglas Tehlikesi

İngiltere’de yapılan son testlerde, deniz kabuklularında çok miktarda fiberglas yani cam elyafı tespit edildi.

İngiltere’nin güney sahillerinden toplanan İstiridye ve midyeleri güçlü mikroskoplarla inceleyen bilim insanları çok miktarda cam elyafı parçacığına rastladıklarını söylüyor.

1 KİLOGRAMDA 11 BİNDEN FAZLA

1 kilogram deniz kabuklusunun içinde 11 binden fazla mikroskobik cam parçacığı tespit edildi.

Uzmanlar plastik gibi cam elyafı parçacıkların da enflamasyona yol açabileceği konusunda uyarıyor. Bunun insan sağlığına etkilerini henüz bilemediklerini belirten uzmanlar “Şimdi asıl soru bunun hangi düzeyde sorun teşkil ettiği” sorusuna yanıt arıyor.

1960 YILINDAN BU YANA 

Güçlü, hafif ve ucuz olması sebebiyle 1960’lardan beri tekne yapımında fiberglas tercih ediliyor. Ancak kullanılmayan ve terk edilen tekneler, çevre kirliliğine yol açıyor.

Bu cam liflerinden üretilmiş fiberglas, birçok katmanı özel bir reçine ile birleştirildiğinde tekne üretimi için ideal malzemeyi oluşturuyor. Ancak eski tekneler terk edildiğinde ya da tamir edildiğinde küçük parçaları suya karışıp ufalanıyor.

Suyu filtre eden kabuklu deniz canlılarının plastiğin yanı sıra cam elyafı parçacıklarını da biriktirdiğine dikkat çekiliyor.

Midye ve istiridye yemekte henüz bir sakınca olmadığını söyleyen bilim insanları bu konuda daha fazla araştırma gerektiğine vurgu yapıyor.

KAYNAK:NTV
Bu Yazıyı Paylaşın