Aralıklı Oruç, Tip 2 Diyabet Hastalarının Kan Şekerini Kontrol Etmesine Yardımcı Olabilir

Yeni bir çalışmaya göre, aralıklı oruç tutmak erken Tip 2 diyabet hastalarının kan şekeri seviyelerini iyileştirmelerine, kilo vermelerine ve kan basınçlarını düşürmelerine yardımcı oluyor.

Çalışma için Çin’deki yaklaşık 400 katılımcı ya metformin ya da empagliflozin antidiyabetik ilaçlarını aldı ya da 5:2 aralıklı oruç planını takip etti. Bu planda insanlar haftanın ardışık olmayan iki günü oruç tutarken, diğer beş günü normal bir kahvaltı ve öğle yemeği yiyerek yiyor.

16 haftalık çalışmanın sonunda, 5:2 diyetini yapan katılımcıların kan şekeri seviyesinde yüzde 1,9’luk bir düşüş görülürken, bu oran ilaç kullananlarda yüzde 0,3 ve yüzde 0,4 oldu.

Buna ek olarak, uluslararası bir uzman grubunun standartlarına göre, 5:2 diyetini uygulayanların yüzde 80’inin kan şekeri seviyeleri diyabet remisyonuna girdi, yani seviyeleri ilaca ihtiyaç duymadan diyabet olmayan bir aralığa döndü.

JAMA Network Open dergisinde yayınlanan bulgular, dokuz Çin tıp merkezinden araştırmacılara göre, yaşam tarzı müdahalelerinin yakın zamanda tip 2 diyabet teşhisi konmuş aşırı kilolu kişiler için ilaçlardan daha etkili olabileceğini gösteriyor.

Viyana Tıp Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bölümü Başkanı Dr. Alexandra Kautzky-Willer Euronews Health’e verdiği röportajda, “Oruç protokollerinin ve yaşam tarzı değişiklikleriyle kilo vermenin çok önemli olduğuna ve her zaman temel alınması gerektiğine inanıyorum” dedi.

Kautzky-Willer bulguları inceledi ancak çalışmaya dahil olmadı.

Uluslararası Diyabet Federasyonu’na göre, dünya genelinde yaklaşık her 10 yetişkinden 1’i – 537 milyon kişi – diyabet hastası.

Tip 2 diyabet obezite ve düşük fiziksel aktivite ile ilişkilidir ve insülin ve kilo verme ilaçları gibi ilaçlar hastaların durumu yönetmesine yardımcı olabilirken, araştırmalar diyet ve diğer yaşam tarzı değişikliklerinin sağlık risklerini azaltmanın anahtarı olduğunu gösteriyor.

Kautzky-Willer, “Şu anda, Ozempic ve Wegovy gibi kilo verdirici ve diyabet ilaçları gibi pek çok yeni ilacımız var” dedi.

“Uzun vadede hem diyete hem de gerekirse ilaçlara sahip olmak iyi çünkü Tip 2 diyabet yaşam boyu süren kronik bir hastalık,” diye ekledi.

Araştırmada kullanılan düşük kalorili gıda ikamesini üreten Beijing MetabolicControl Technology Co Ltd. tarafından finanse edilmesine rağmen araştırmacılar bunun sonuçlar üzerinde bir etkisi olmadığını belirtti.

Araştırmacılar ayrıca, kan şekeri seviyelerini iyileştirenin kilo kaybı mı yoksa 5:2 oruç yaklaşımının kendisi mi olduğunu tespit etmek ve diyabet yönetimi için yaşam tarzı müdahalelerinin uzun vadeli sonuçlarının ne olduğunu öğrenmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Örneğin; İngiltere’de yapılan araştırma, çok sayıda Tip 2 diyabet hastasının başlangıçta kilo verdiğini ve remisyona girdiğini ancak beş yıl sonra sadece yüzde 13’ünün hala remisyonda olduğunu ortaya koydu.

Buna rağmen, 12 yıllık bir süre boyunca diyabet remisyonu, hiç remisyona girmemiş hastalara kıyasla daha düşük kalp ve böbrek komplikasyonu riski ile ilişkili.

Kautzky-Willer, kilo alımını ve Tip 2 diyabeti uzak tutmak zor olabileceğinden, sadece iki günlük aralıklı oruç içeren bir planın hastalar için daha aşırı bir diyet değişikliğinden daha kolay olabileceğinin altını çizdi.

KAYNAK:euronews.
Bu Yazıyı Paylaşın