YARGITAY
DOKUZUNCU HUKUK DAİRESİ
Esas | : 2010/3192 |
Karar | : 2012/15581 |
Tarih | : 03.05.2012 |
Davacı, vardiya gece zammı alacağı, genel tatil çalışması ve ulusal bayram ücret alacağı, fazla çalışma ücreti ve kullandırılmayan idari izin ücret alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi M.G. tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, müvekkilinin vardiya gece zammı alacağı, genel tatil çalışması ve ulusal bayram ücret alacağı, fazla çalışma ücreti ve kullandırılmayan idari izin ücret alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, öncelikli olarak taraf teşkili noktasında itirazlarını belirttikten sonra haksız ve yersiz açıldığı iddiasıyla davanın reddini istemiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı davalı temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalı tarafın aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Davacının 17.30-08.30 saatleri arasında çalıştığı günlerde 2,5 saat fazla mesai yapmasına karşın, Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda davacının 17.30-08.30 saatleri arasında çalıştığı günlerde nöbeti teslim almak için 17.00’da işyerine geldiğinden bahisle 3 saat fazla çalışma yaptığı belirtilerek 3 saat üzerinden fazla çalışma hesaplaması yapılarak fazla çalışma alacağının hüküm altına alınması hatalıdır.
3- Davalı işyerinde uygulanan Toplu İş Sözleşmesinin 31/B maddesinde “İşçiye işlerini görmek üzere, ayda bir iş günü ayrıca ücretli idari izin verilir.” hükmü yer almaktadır.
Bu düzenleme mazeret iznine yönelik bir düzenlemedir. Gerek iş gerekse de toplu iş sözleşmesinde mazeret iznine yönelik yapılan düzenlemeler bunlara uyulmaması halinde işçiye parasal hak talep etme imkanı vermez. Mahkemece davacının ücretli idari izin alacağının reddi gerekirken kabulü hatalıdır.
F) Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, 03.05.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.