Peynir Yemek, Bunama Riskini Azaltabilir

Japon araştırmacılar 65 yaş ve üzerindeki bir grup yetişkinle önemli bir analiz yaptı. Çalışma, Japon süt ürünleri devi Meiji Co. Ltd. tarafından yaptırılan ve kısmen şirket tarafından finanse edilen daha geniş kapsamlı bir araştırmanın parçası olarak yürütüldü.

Peynir tüketiminin yaşlılarda daha düşük bilişsel işlevle ilişkili olup olmadığını inceleyen araştırmacılar, peynir alımının düşük bilişsel işlevle ters orantılı olduğunu öne sürdü.

Bugüne dek süt ve süt ürünleri tüketiminin sağlık üzerindeki etkilerine ilişkin çok fazla araştırma yapıldı. Süt ve süt ürünlerinin bunama riskini azalttığına veya düşünme hızını artırdığına dair bazı bilimsel kanıtlar olsa da akademisyenler hala süt ürünleri tüketmenin bilişsel gerileme (bilişsel yeteneklerde hafif gerileme veya bunama gibi daha ciddi durumlar) riskini azaltmaya yardımcı olabileceğine dair yeterli kanıta sahip değil.

Yeni yapılan çalışmada da araştırmacılar peynir tüketimi ile bilişsel işlev arasındaki bağlantıyı incelendi. Araştırmacılar, düşük bilişsel işlevi 23 veya daha düşük bir skor olarak tanımlayan MMSE skorları ve iki kohort çalışmasından elde edilen kesitsel verileri kullandı.

1516 katılımcıdan 1.230’unun düzenli olarak peynir tükettiği belirlendi. Bunlar arasında 418’i her gün, 449’u haftada 1-2 kez; 358’i iki günde bir peynir tüketirken, 287’sinin hiç peynir tüketmediği ya da yeterince sık tüketmediği belirlendi.

Peynir tüketmek, bilişsel düşüş riskini azaltan bir faktör olarak belirlendi

Daha sonra peynir tüketen gruba ilişkin sağlık göstergeleri, peynir yemeyenlerle karşılaştırdı. Sonuçları analiz eden araştırmacılar peynirin, anemi öyküsü ve katılımcıların süt alımı gibi faktörler için yapılan ayarlamalardan sonra bile daha düşük bilişsel işlevle ters ilişkili (yani riski azaltan) bir faktör olduğunu tanımladı.

Mevcut verilerle nedenini açıklamak mümkün değil

Araştırmayı yürüten ekip, “Mevcut çalışma peynir alımının daha düşük bilişsel işlevle ters bir ilişki göstermesine rağmen, kesitsel verilerden elde edilen sonuçları kullanarak bu ilişkinin nedenini açıklamak mümkün değil” diye konuştu.

Araştırmacılar peynir tüketmeyen gruba kıyasla peynir yiyen grubun, önemli ölçüde daha yüksek diyet çeşitliliği skorlarına sahip olduğunu da ekledi. Bilişsel işlev üzerindeki bu etki, peynir yiyenlerin genel anlamda daha dengeli beslenmesinden kaynaklanıyor olabilir.

Ancak araştırmacıların analizi, bu özelliğin daha düşük bilişsel işlev için önemli bir faktör olduğunu göstermiyor. Bu da özellikle peynirde bulunan besinlerin bilişsel sağlığı destekleyebileceğini gösteriyor.

Peynir alımı ile bilişsel işlev arasındaki bağlantının daha fazla araştırılması gerektiği sonucuna varan araştırma ekibi, “Peynir alımının bilişsel gerileme riskinin azalmasına katkıda bulunup bulunmadığı mevcut sonuçtan anlaşılamamaktadır. Bu konu, uzunlamasına bir çalışmada daha fazla araştırılmalıdır” dedi.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar Nutrients dergisinde yayınlandı.

KAYNAK:gıdahattı
Bu Yazıyı Paylaşın