Yeni bir araştırmanın gösterdiğine göre ufak bir kemirgen, havada uçan yırtıcı olup olmadığını görmek için uzun otları buduyor.
Bozkır faresi olarak da bilinen Brandt tarla fareleri (Lasiopodomys brandtii), cırlayık kuşlarınca avlandıkları Moğolistan’ın iç bölgelerinde ve Çin’de yaşıyor.
Çin Bilimler Akademisi Hayvanbilim Enstitüsü, Çin Kuzeydoğu Normal Üniversitesi ve Exeter ile Florida Üniversitelerinin ortaklaşa yürüttüğü yeni çalışmada, farelerin yakınlarda cırlayık olduğu zaman uzun çim kümelerini kestikleri keşfedilmiş.
Bozkır fareleri bu çim kümelerini yiyip kullanmıyor; bunları, kendilerini güvenceye almak için kesiyorlar. Yeni gözlenen bu davranış, “ekosistem mühendisliğinin” bir örneği niteliğinde.
Exeter Üniversitesi Çevre ve Sürdürülebilirlik Enstitüsünde çalışan Dr. Dirk Sanders, “Cırlayıklar civardayken, bozkır fareleri çim miktarını önemli ölçüde azaltıyor” diyor.
“Bu gibi bir faaliyet, enerji bağlamında bozkır fareleri için maliyetli oluyor. Dolayısıyla bunu yapmak için yüksek bir ‘seçilim baskısı’ olmalı; çimi kesmek, hayatta kalma şanslarını önemli oranda artırıyor olmalı.”
Araştırmacılar belli bölgelerin üzerine ağ koyarak, kuşları uzak tutmanın etkisini de test etmişler.
Bozkır fareleri, tepelerinde cırlayık olmadığı zaman çimleri budamayı bırakmış.
“Bazen yaban hayvanlarının çevrelerindeki değişimlere yanıt verme kabiliyetini küçümsüyoruz” diyor Dr. Sanders.
“Bu vakada ise bozkır fareleri, yırtıcıların kaldırılmasına cevap olarak davranışlarını değiştirmişti.”
Sanders şöyle ekliyor: “Bulgularımız, türlerin kayda değer adaptasyonlar sergilediğini hatırlatıyor. Ayrıca bir besin ağındaki tek bir tür kaybının bile, bütün bir yaşam alanında beklenmedik değişimler meydana getirebileceğini vurguluyor.”
Çin Bilimler Akademisinin Zooloji Enstitüsüne bağlı Bütüncül Zararlı Böcek ve Kemirgen Yönetimi Laboratuvarında çalışan Dr. Zhibin Zhang ise “Bu çalışma, hayvanların av olma tehlikesini azaltmak için yaşam alanlarını etkin biçimde düzenleyebildiğini gösteren güzel bir örnek” diyor.
Kuzeydoğu Normal Üniversitesinde çalışan Zhiwei Zhong şöyle ekliyor: “Bulgular, mera arazilerindeki kemirgen yönetimi bakımından bazı sonuçlar doğurabilir. Bu büyük ot kümelerinin sürdürülmesi veya ekilmesi, cırlayıkların çekilmesine ve sonrasında bozkır farelerinin popülasyon yoğunluğunun azaltılmasına yardımcı olabilir.”