Trends in Plant Science dergisinde geçtiğimiz ay yayımlanan bir bilimsel araştırmaya göre, domates acı tattan sorumlu bir maddeyi üretmek için biçilmiş kaftan. Kapsaisinoid olarak bilinen bu madde, bibere de acısını veriyor aynı zamanda.
Kapsaisin, aslında memeliler için tahriş edici bir madde ve yendiğinde yakıcı bir his veriyor. Ancak faydaları da oldukça fazla. Patojenleri uzakta tutuyor, analjezik olarak kullanılıyor, sinir sistemi ve artrit gibi otoimmün hastalıklarda ağrı kesici etkisi var.
Araştırmayla, domatesin bu molekülün devamlı bir şekilde üretilmesini sağlayan gen setine sahip olduğu anlaşıldı. Kolay bir süreç olmasa da, yakında acılı Oreo tavuk kanatlarından Tabasco viskisine kadar uzanan yaratıcı acı tatlar güruhuna bir yiyecek maddesi daha eklenebilir. Acı meraklılarının yanı sıra, araştırmanın pratik hayata etkileri de yok sayılmamalı. Kapsaisinoidler, zirai uygulamalar ve çevresel faktörlerden çabuk etkilendikleri için biberde sabit oranda bulunmuyor. Bu noktada domateslerin güvenilir bir kapsaisin üreticisi ve taşıyıcısı olarak görev alması, keyif aldığımız bir tada ve beraberinde getirdiği faydalara daha rahat ulaşmamızı sağlayabilir.