Önceki gece iyi uyunmadıysa ertesi gün çok yeme eğilimi hakkında bir şeyler duymuş ya da okumuşuzdur hepimiz. Bunun nedenini araştıran bilim insanları bazı sonuçlara ulaştı. Bu sonuçlar Sleep dergisinde yayımlandı.
Ekibin bulgularına göre kötü uyku, açlığımızı düzenleyen endokannabinoyid sistemde problemlerin oluşmasına neden oluyor. Araştırmacılar bu sonuca ulaşmak için 14 erkek ve kadın katılımcının uyku alışkanlıklarını kontrol etti. Ardından 6 katılımcı 7,5 saat uyutulurken 8 katılımcının sadece 4 saat uyumasına izin verildi. Ardından iki grubun da açlığı, ruh halleri ve refleksleri ölçüldü. Ayrıca saat başı alınan kan örnekleri incelendi.
Ekip aslında açlığı ve vücudun enerji seviyesini düzenleyen 2-AG isimli bir endokannabinoyidi takibe almıştı. Aradıklarını da buldular. İyi uyuyamayanlarda 2-AG seviyesi çok yüksekti. Ekip, kötü uykunun endokannabinoyid sistemi aktifleştirdiğini ve bu yüzden daha fazla yemeye ittiği sonucuna ulaştı. Ayrıca deneyin sonunda görüldü ki, iyi uyku çekemeyenler daha fazla kalorili besinlere de direnemiyordu.
Deney kısa vadeli ve katılımcı sayısı çok az ancak ekip bu sonuçların çok önemli olduğunu söylüyor. Dünya üzerinde 7 saatten az uyuyan çok fazla insan var. Bu da demek oluyor ki az uyku aslında bir halk problemi ve getirileri de öyle, obezite gibi. Bunu düşünecek olursak gerçekten de deney çok önemli. Bu süreci ve uykunun önemini anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Araştırmalar arttıkça da uyku problemleriyle olan savaşı kazanmamız daha kolay olacak.