Yapılan çalışmaya göre, bugün bizi enfekte eden virüslerin çoğunun kökeni, ilk omurgalılara ve belki de var olan ilk hayvanlara dayanan eski evrimsel bir geçmişe sahip.
Sidney Üniversitesi, Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi ve Şanghay Halk Sağlığı Klinik Merkezi işbirliğiyle yapılan çalışmada, viral enfeksiyonlar konusunda daha önceden gözardı edilmiş ve üzerinde inceleme yapılmamış 186 omurgalı türde RNA virüsleri arandı.
Araştırmacılar, görünüşte sağlıklı gibi olan sürüngenler, amfibiler, akciğerli balıklar, ışıklı yüzgeçli balıklar, kıkırdaklı balıklar ve çenesiz balıklarda 214 yeni RNA virüsü (genomik materyalin DNA yerine RNA olduğu virüsler) keşfettiler.
Sidney Üniversitesi’nde Marie Bashir Enfeksiyon Hastalıkları ve Biyogüvenlik Enstitüsü’nden Profesör Eddie Holmes, “Bu çalışma, omurgalıların tüm evrimsel tarihi boyunca bazı virüs gruplarının orada var olduğunu ortaya koyuyor, bu bulgular virüs evrimi anlayışımızı değiştiriyor.” diyor.
“İlk defa RNA virüslerinin milyonlarca yıl yaşında olduğunu ve ilk omurgalıların varlığından beri var olduğunu kesinlikle gösterebiliriz.”
“Özellikle balıklar inanılmaz çeşitlilikte virüsler taşıyor ve memelilerde tespit edilen hemen hemen her tür virüs ailesi balıklarda da bulunuyor. Hatta balıklarda Ebola ve grip virüslerinin akrabalarına da rastladık.”
Bununla birlikte, Profesör Holmes, bu balık virüslerinin insan sağlığı için bir risk oluşturmadığını ve virüs biyoçeşitliliğinin doğal bir parçası olarak görülmesi gerektiğini vurgulamakta gecikmedi.
“Bu çalışma virüs evreninin, virüslerin, gerçekten ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. Virüsler her yerde. Hala keşfedilecek milyonlarca daha virüs olduğu açık.”
Yeni keşfedilen virüsler, grip virüsü gibi insan patojenleri içerenler de dahil olmak üzere, omurgalı enfeksiyonu ile ilişkili her RNA virüsü ailesinde veya türünde ortaya çıkmıştır.
Virüslerin evrimsel tarihi genellikle omurgalılarınkiyle benzediğinden, araştırmacılar bu virüslerin uzun evrimsel tarihe sahip olduğu sonucuna varabildiler.