Birleşik Krallık’ta yapılan bir çalışmaya göre, sosyal medyayı günde üç saatten fazla kullanan ergenlik dönemindeki çocukların saat 23:00’ten sonra uyuması ve gece boyunca uyanması daha muhtemel. Çalışma, bu durumun her üç ergenden birini etkilediğini ve bu çocukların her beş tanesinden birinin Instagram, WhatsApp ve Facebook gibi uygulamalarda günde beş saat veya daha fazla zaman geçirdiğini ortaya koyuyor.
Glasgow Üniversitesi araştırmacıları 13-15 yaş arasındaki çocukların telefonda zaman geçirerek yatma vakitlerini erteleyebildiğini söylüyor. Buna karşın, psikiyatristler yatmadan önceki bir saat içinde elektronik cihazlardan uzak durulması gerektiğini belirtiyor.
Ancak 12.000 ergen üzerinde yapılan çalışmanın sonuçları, telefonu bir kenara bırakmanın çocuklar için “özellikle zorlayıcı” olduğunu çünkü bu yaşların bağımsızlığın kazanıldığı ve arkadaşlarla bağlantıda olmanın önem taşıdığı zamanlar olduğunu gösteriyor.
Çalışmaya göre, sosyal medyayı yoğun şekilde kullanan (günde beş saat veya daha fazla) ergenlerin ertesi gün okula gidecekleri gecelerde geç, diğer günlerdeyse gece yarısından sonra uyumaları; sosyal medyayı ortalama düzeyde kullananlardan (bir – üç saat arası) yaklaşık yüzde 70 oranında daha olası.
Elde edilen sonuçlar, ergenlik dönemindeki çocukların sosyal medyada geçirdikleri zamanın onların uykuda geçirdikleri zamanı azalttığı yönündeki teoriye katkıda bulunuyor ve uykusuzluk da akıl sağlığı, kilo ve okuldaki performans gibi konular üzerinde etki yapabiliyor.
Kızlar Sosyal Medyada Erkeklerden Daha Çok Vakit Geçiriyor
BMJ Open’da yayınlanan çalışmada, 2015 yılında Birleşik Krallık’ta yürütülen Millennium Cohort Study isimli çalışmaya katılan ergenlerin temsili örnek verileri toplandı. Çocuklara sıradan bir okul gününde ve hafta sonlarında sosyal ağlarda, mesajlaşma sitelerinde veya uygulamalarında ne kadar vakit geçirdikleri ve uyku alışkanlıkları hakkında sorular sorulmuştu.
Katılımcıların üçte biri sosyal medyayı günde bir saatten az kullandığını söylerken, ortalamada bu süre bir ila üç saat arasındaydı. Bu iki grup, geç uyuma olasılığı en düşük olan gruplardı. Kızların sosyal medyada beş saatten fazla zaman geçirmesinin erkeklerden iki kat daha muhtemel olduğu ve onların uykularının daha bozuk olduğu da ulaşılan bir diğer bulgu oldu.
Glasgow Üniversitesi psikoloji bölümünden Dr. Holly Scott, “Ergenlik dönemindeki çocuklar uyumaya hazır olmadıkları için yataklarında olsalar bile uyumayabiliyorlar ve olan bitenleri kaçırmak istemedikleri için sosyal medyayla bağlantılarını kesmekte zorluk çekiyorlar,” diyor.
Ancak Dr. Scott, sosyal medyanın sosyal etkileşimin önemli bir formu olduğuna ve şu anda ergenlik dönemindeki çocukların sosyal medyayı neden ve nasıl kullandığını daha detaylı bir şekilde inceleyecek araştırmaların yapılmasına ihtiyaç duyulduğuna da dikkat çekiyor.
Karamsar bir ruh hali içindeki gençlerin gece geç saatlerde sosyal medyaya başvurmasının giderek artış gösterebileceğini belirten araştırmacılar, kaliteli uykunun çocuklar ve ergenler için çok önemli olduğunu vurguluyor.
Uzmanlara göre, uykusuzluk gençlerin sağlıkları ve aileleri ve arkadaşlarıyla olan ilişkileri üzerinde ciddi bir olumsuz etki yapabiliyor. Uykusuzluk, ayrıca, okulda tam potansiyellerine ulaşabilmelerini engelleyebiliyor.