Balıklar Acıyı Tıpkı İnsanlar Gibi Deneyimliyor

Sucul hayvan biyolojisi alanında önde gelen bilim insanlarından birine göre balıklar acıyı insanların deneyimlediğine benzer şekilde hissediyor.

Hayvan biyolojisi alanında uzmanlaşmış Dr. Lynne Sneddon’un öncülük ettiği bir araştırma, balıkların da acı verici bir deneyimden sonra hiperventilasyon semptomları (insanda hızlı nefes alıp vererek, balıkta solungaçtan geçen suyun akışını hızlandırarak karbondioksiti uzaklaştırma davranışı -çn) veya uzun süreli davranış değişiklikleri gösterebildiğini ortaya koydu.

Liverpool Üniversitesi’nde biyo-veterinerlik bilimleri bölümünün başkanı Sneddon, bu bulguların insanların hayvanlara ettiği muamelede “önemli etkileri” olacağını söyledi.

Balıkta acı hissini işleyen 98 araştırmayı bir araya getiren bilim insanları, bu hayvanların acıyı, memelilerle benzer biçimde hissettiği sonucuna vardı.

Balıklardaki acı tartışmalı bir konu. Bazı bilim insanları bu hayvanlarda acıyı anlamlı biçimde algılayacak karmaşık sinir sistemi bulunmadığını öne sürüyor.

Sneddon ise şunları ifade etti:

“Balıklar acı verme olasılığı bulunan bir olay yaşadıklarında, davranışlarında beslenmeyi durdurma ve hareketliliği azaltma gibi olumsuz değişimler ortaya çıkıyor ve bunlar acıyı azaltan bir ilaç verildiğinde engellenebiliyor.” (…) Balıklar dudaklarına ağrı veren bir uyarıcıyla karşılaştığında ağızlarını akvaryumun kenarına sürtmeye başlıyor, tıpkı bizim ayak serçe parmağımızı çarptığımızda ovuşturmamız gibi.”

“Balıkların acıyı deneyimlediğini kabul edersek, bunun onlara nasıl davranacağımıza dair önemli etkileri olur” diyen Sneddon, balıklar “yakalanırken ve öldürülürken insaflı davranıldığından” emin olmak için gerekli adımların atılması ve zarar görmemeleri için onlara dikkatli biçimde muamele edilmesi gerektiğini düşünüyor.

Acı çekmek hoş olmayan bir duygu olsa da, bu his hayvanların yaralanmalardan kaçınmayı öğrenmesi için önemli bir hayatta kalma aracı.

Newsweek’e konuşan Sneddon, “Eğer balıkların ağrı sistemi olmasaydı, kendilerine çokça zarar verirlerdi” dedi.

Öte yandan 2013’te Wyoming Üniversitesi’nde gerçekleştirilen başka bir inceleme, beyinde yer alan ve acıyı hissetmeleri için gerekli olan neokorteks yeterince gelişmediği için balıkların acıyı hissetmesinin muhtemel olmadığı sonucuna ulaşmıştı.

Liverpool Üniversitesi’den araştırmacıların makalesi, hakemli bilim dergisi Philosophical Transactions of the Royal Society B için hazırlanan “Acı için önemli mekanizmaların ve davranışların evrimi” başlıklı bir dizinin parçası oldu.

Bu Yazıyı Paylaşın