Modern yaşamın koşuşturması içinde bazen yemek yemeye fırsat bulamıyor ya da kilo vermek için bir diyet yapıyor olabilirsiniz. Böyle durumlarda karar verirken iki kez düşünmek isteyebilirsiniz çünkü yeni bir psikoloji araştırması açlığın kararlarımızı önemli ölçüde etkileyebildiğini ortaya koyuyor.
Hepimiz aç karnına yiyecek alışverişi yapmanın kötü bir karar olduğunu biliriz ancak İskoçyalı bilim insanlarının gerçekleştirdiği yeni çalışma açlığın yiyeceklerle alakasız kararları da etkilediğini ve gelecekle ilgili önemli kararları aç karnına almak istemeyebileceğinizi gösteriyor.
Yeni araştırma açlığın bireyleri sabırsızlaştırarak karar verme sürecini kayda değer ölçüde etkilediğini ve bunun sonucu olarak uzun vadede elde edebilecekleri daha büyük çıkarlar yerine daha kısa sürede elde edecekleri küçük ödüllere yönelme eğilimi yarattığını açığa çıkardı.
İskoçya’daki Dundee Üniversitesi’nin Psikoloji bölümünden Dr. Benjamin Vincent’ın tasarladığı deneyde yiyecek, para ve diğer mükafatlarla ilgili sorular, katılımcılara hem karınları tokken hem de 10 saate yakın aç kalmalarının ardından soruldu. Aç kişilerin daha kısa sürede yiyebilecekleri şeylere yönelmeleri şaşırtıcı olmasa da, araştırmacılar açlığın sadece yiyeceklerle ilgili değil, tamamen bağlantısız mükafatlarla alakalı tercihleri de yönlendirdiğini keşfetti.
CNBC’de yer alan habere göre bu sonuç, ekonomik ve sosyal kararlarda da “doyumu erteleme” ismi verilen davranışın zorlaştığını gösterdi. Dr. Vincent açlığın kararlarımızı tahmin edemeyeceğimiz yollarla etkileyebileceğine ve dahası fakirlik nedeniyle açlık çeken kişilerin içinde bulundukları duruma yönelik kararlar alabileceğini düşünüyor:
“İnsanlar açken tercihlerinin uzun vadeden kısa vadeye çarpıcı ölçüde kaydığını gösteren büyük bir etki keşfettik. İnsan davranışının bu boyutundan pazarlamacıların istifade etmesi mümkün. Bu nedenle kararlarımızın açken değişebileceğinin farkında olmalıyız.”
Dr. Vincent ayrıca, “İnsanlar çoğunlukla açken yiyecek alışverişine gitmemeleri gerektiğini bilir. Çünkü sağlıksız veya frensiz seçimler yapmaları daha mümkündür. Araştırmamız bunun başka tür kararlarda da etkili olabileceğini öne sürüyor” dedi.