Bal, Arıları Öldürüyor

Yakın zamanda dünya çapında alınan bal örnekleri, bilim adamlarına arıların neden birer birer öldüğüne dair yeni kanıtlar sundu.

6 Ekim’de Science dergisinde sonuçları yayınlanan bir araştırmada, dünya balının ciddi bir kısmının, arılarda beyin hasarı oluşturacak miktarda neonikotinoid (yaygın biçimde kullanılan bir tür pestisit) içerdiği ortaya çıktı.

Bu kimyasalların amacı, zararlı böceklerin sinir sistemlerine saldırarak mahsülleri yemelerini engellemek.

Son yıllarda dünyanın her yerindeki araştırmacıları şaşırtacak kadar fazla sayıda arı ölümü gerçekleşirken, anlaşılan o ki, bu pestisit arılara da zarar veriyor.

Araştırmaya göre, baldan alınan örneklerdeki neonikotinoid miktarı insanlara zarar verecek ölçüde değil. Ancak araştırma, bilimadamlarının neonikotinoid içeren pestisitlerin arı nüfusunun azalmasında ciddi rol oynadığına dair şüphesini destekler nitelikte…

Araştırmacılar bu çalışma için dünyanın her yerinden 198 arı örneğini incelediler. Arılarda beş neonikotinoid testi yapıldı: acetamiprid, clothianidin, imidacloprid, thiacloprid ve thiamethoxam.

Örneklerin yüzde 75’inde, bunlardan en azından biri bulundu. Örneklerin yüzde 34’ünde ise, arılar için ölümcül olduğu bilinen bir bileşime rastlandı.

“Pestisitlerin arılara bulaşmış olması, hem arıların hem de yaşadıkları çevrenin bu pestisitlerle dolu olduğu şüphesini doğruluyor. Üstelik, son zamanlarda bu pestisitlerin kullanımını azaltılma çabalarına rağmen…” diyor araştırmacılar.

AB, 2013 yılında neonikotinoid içeren pestisitlere kısmi yasak getirmişti.

Araştırmacılar, yıllardır, küresel arı nüfusundaki büyük düşüşün nedenini anlamaya çalışıyorlardı. Diğer birçok etkinin yanısıra araba egzozu, pestisit, kötü beslenme ve hatta stresin bile etkilerini araştırmışlardı.

ABD’de arılar gibi polen taşıyıcılar 15 milyar dolarlık bir endüstrinin belkemiğini oluşturuyor – bu sayı, Obama yönetimi döneminde arı ölümlerini azaltmak konusunda izlenecek siyaset hakkında birçok tartışmaya neden olmuştu.

Çevreciler, Donald Trump’ın başkan olması ve Scott Pruitt’in ABD Çevre Koruma Ajansı’nın başına geçmesi sonrasında endişelerini dile getirmişlerdi. Pruitt’in, özellikle pestisit endüstrisiyle içli dışlı olduğu düşünülüyor.

Kaynak: Ahvalnews.com

Bu Yazıyı Paylaşın