Gezegenimizin Her Yanında Kıyı Kentleri Batıyor

Uydu görüntüleri aracılığıyla yapılan gözlemler, gezegenimizdeki tüm kıyı kentlerinin her yıl en az birkaç santim sular altında kaldığını gösteriyor. Bu yükseliş, her geçen yıl kıyı kentlerinde sel baskınları gibi doğal afetlerin daha sık gözleneceğinin habercisi. ABD’deki Rhode Island Üniversitesi’nden araştırmacılar 6 kıtadan 99 kıyı kentin yıllarca çekilmiş uydu görüntülerini incelediler. Önceki çalışmaların aksine tüm Dünya’yı küresel bir şekilde çalışan araştırmacılar ilk defa yapılan böylesine geniş kapsamlı gözlemlerin sonuçlarını 16 Nisan’da Geophysical Research Letters dergisinde yayınladı.

Avrupa Uzay Ajansı’na ait 2015-2020 yılları arasındaki seyrüsefer uyduları verilerini kullanan ekip, sahillerde suyun karayla temas ettiği noktalardaki mikrodalga sinyallerini incelediler. Özellikle dalgalara ait yansıma ışınları vasıtasıyla dalgaların karaya çarptığı noktalara dair milimetre hassasiyetinde veriler elde edildi. Bir yerden görüntü alan uydu aynı yerden ancak 12 gün sonra veri aldığı için kara parçalarının bu kadar günlük bir süre zarfında ne kadar deforme olduğunu ölçebildiler. Elde edilen en yüksek veri Çin’in Tianjin kentinde oldu, gözlem sonuçlarına göre Tianjin kenti her yıl 5cm sular altında kalıyor. Tianjin’i Pakistan’ın Karachi kentiyle Filipinler’in Manila kenti takip etmekte. Kimileri az kimileri çok olsa da elde edilen sonuçlar açık bir şekilde tüm kıyı kentlerinin önceden düşünüldüğünden çok daha hızlı bir şekilde sular altında kaldığını gösteriyor.

Çalışmayı yayınlayan ekip, bu derece hızlı batışın tek kaynağının küresel ısınma olmadığını, batış hızı daha yüksek olan kentlerde yeraltı sularının kontrolsüzce çekildiğini veya uygun olmayan zeminlerin imara açılmasının batış hızına katkısının küresel ısınmadan daha yüksek olduğunu söylüyor, bu konuda Dünya hükumetlerini adım atmaya davet ediyor. Geçmişte bu tür adımlarla batmaktan kurtulan şehirler oldu. Endonezya’nın başkenti Jakarta, kontrolsüzce çekilen yeraltı suları sebebiyle adeta “çökmeye” başladı. Yılda 30cm yükselen su seviyeleri, hükumetin attığı sert ve kararlı adımlar sayesinde yavaşlatıldı. Fakat bu dahi kentin eski görkemine erişmeye yetmedi ve Endonezya 2024 yılında başkentini değiştirmeye hazırlanıyor.

Bu Yazıyı Paylaşın