Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik

Günlerden Cumartesi. Hafta içi çalışılsa da, bazen tamamlanamayan işlerin tamamlanma günü. Siteye yasal değişiklikleri, haberleri girdikten bir müddet sonra telefonum çaldı. Yakın bir dostum. Hal hatırdan sonra,

“Bugünkü kanun eklemelerinde bir başlık hatası var galiba.” dedi.

“Sanmıyorum ama” dedim, “hemen bakarım.”

“27 Ağustos tarihinde “Numara Taşınabilirliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik” diye bir şey eklemişsin, böyle yönetmelik adı mı olur?” dedi.

Güldüm. Evet Türkiye’de böyle yönetmelik adı olur, hem de dünya kadar var böyle kanun, yönetmelik, vs. adları.

NE OLMUŞ?

Aslında olan şu:

Devlet önce 2 Temmuz 2009 tarihli ve 27276 sayılı Resmî Gazete’de Numara Taşınabilirliği başlıklı bir yönetmelik yayımlamış.

Aradan zaman geçmiş bu yönetmelikte bir değişiklik yapması gerekmiş ve 16 Ocak 2015 tarih ve 29238 sayılı Resmî Gazete’de Numara Taşınabilirliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik başlığıyla bir yönetmelik yayımlamış.

Artık ne olduysa 28 Kasım 2015 tarihli ve 29546 sayılı Resmî Gazete’de aynı başlıkla bir değişiklik daha yapmış.

Gel zaman git zaman 27 Ağustos 2016 tarihinde 29814 sayılı Resmî Gazete’de bir yönetmelik daha yayımlamış, ama bu sefer başlığı da değiştirip “Numara Taşınabilirliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik” haline getirmiş.

İlk değişiklikte “DAİR” demişken, son değişiklikte “İLİŞKİN” demiş. Bundan sonraki değişiklikte de, daha önce “dair” ve “ilişkin” kelimelerini kullandığına göre tahminen “AİT” kelimesini kullanır ve bir bakmışsınız “Numara Taşınabilirliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Ait Yönetmelik” yayımlamış. Olur yani, olmaz diye bir şey yok.

KANUN YAZAMIYORUZ

Biz kanun yazamıyoruz. Bu geçmişten günümüze böyle geliyor. Yazılan kanunu sokaktaki adam ne kelime, işin içindekiler anlayamıyor. Basit bir dil kullanılmıyor, yeni bir kanunun yazımında bile 10 değişik yere atıfta bulunuluyor. Bir süredir anlıyoruz ki, vazgeçtik kanundan, artık kanun başlığı, yönetmelik adı bile olmayacak noktalara doğru gidiyor. Torba yasa adı verilen uygulamalarla mecburen başlayan bu karışıklık; dair, ilişkin, ait, şu, bu derken nereye varır kimse bilmiyor.

Siz siz olun Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmeliklere dikkat edin. İçinden ne çıkacağı belli olmaz.

Bu Yazıyı Paylaşın