Türkiye’de İsraf 214 Milyar Lirayı Aştı

Dünyada üretilen 4,5 milyar ton gıdanın 1,3 milyar tonu her yıl israf ediliyor. Türkiye’de ise bunun payı oldukça yüksek. TGDF Başkanı Kopuz, “Her yıl üretilen 49 milyon ton meyve ve sebzenin yüzde 40’a yakını sofraya gelmeden israf oluyor” dedi.

2050 yılında 10 milyara ulaşacağı öngörülen dünya nüfusunu beslemek için gıda üretimin yüzde 70 seviyelerinde artması gerekiyor. Tabi bu konuda artış beklenirken Türkiye’de israfında oranı oldukça yüksek. Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Yönetim Kurulu Başkanı Şemsi Kopuz, “Her yıl dünyada üretilen 4,5 milyar ton gıdanın 1,3 milyar tonu, tüketilmeden çöpe gidiyor” dedi.

Gıda tedarik zincirindeki kayıplara, tüketici ayağında da israfın eklendiğini dile getiren Kopuz, kayıp ve israfın 4’te 1 oranında azaltılması halinde bile, bugün dünyada 815 milyon kişiyi etkileyen ‘açlık’ diye bir sorunun kalmayacağını kaydetti. Kopuz, Türkiye’deki israfın boyutunun yıllık 214 milyar liraya ulaştığına vurgu yaptı.

Ülkemizde her yıl üretilen 49 milyon ton meyve ve sebzenin yüzde 25 ila 40’ını; daha soframıza gelmeden üretim, dağıtım ya da tüketim aşamasında kaybettiğimizin altını çizen Kopuz, “TÜBİTAK’ın hesaplamalarına göre, en iyimser tahminle kayıp miktarı yaklaşık 12 milyon ton. Bu miktar, yıllık yaş sebze-meyve ihracatımızın yaklaşık 4 katına karşılık geliyor. Sebze meyvede 100 milyar TL’lik ticarete konu olan ürünün, en az 25 milyar TL’lik bölümünü çöpe atıyoruz. Bu açıkça ülke kaynaklarının heba edilmesidir” diye konuştu.

Önemli bir israfın da ekmekte yaşandığına dikkat çeken Kopuz, “Türkiye’de günde 4.9 milyon ekmek, yılda 1,7 milyar ekmek çöpe atılıyor. Kampanya sayesinde yılda 384 milyon adet ekmek çöpe atılmaktan kurtarıldı ve 2,8 milyar lira tasarruf sağlandı” açıklamasını yaptı.

AMBAJLI GIDA KAYBI AZALTACAK

Şemsi Kopuz, “Yaş sebze ve meyve tedarik zincirindeki kayıpların en aza indirilmesi için nakliyede soğuk zincirin korunması ve bu amaçla işletmelerin teşvik edilmesini çok önemli buluyoruz. Ürünlerin ambalajlı olarak satışa sunulması da kayıpların büyük oranda önüne geçilmesini sağlayacaktır. Kamunun aldığı kararlarla özel sektörün üretim ve tedarik zincirinde israfı önlemeye yönelik atacağı adımların, tüketici ayağında da destek bulması önemlidir. Ambalajlı gıdalar, ihtiyaç kadar gıda alınmasını sağlayarak israfın önlenmesine de yardımcı olmaktadır” dedi.

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Yazıyı Paylaşın