Şükrü Kızılot’un Ardından…

Kimler kimler yazacaktır Şükrü Kızılot’un ardından, benim yazmaya çalışacağım 2-3 satırın elbette bunların yanında çok da kıymeti yoktur. Ama her insanın kendi kişisel tarihi var. Meslek icabı uğraştığımız konulara nasıl bakmamız gerektiğini, nereden bakmamız gerektiğini, neye bakmamız gerektiğini neredeyse hepimize öğreten ilk kilometre taşı Şükrü Kızılot.

İnsanların neredeyse nefret ettikleri o “kanun dili”ni bir kenara bırakıp, bilmem hangi kanunun bilmem kaçıncı maddesinin bilmem kaçıncı bendinden bahsetmeden de “vergi”nin sokaktaki adama nasıl anlatılabileceğini çözmüş ve bunu uygulamış ilk kişi.

Meslek mensuplarına “Yaklaşım Ekolü”nden ya da “Kızılot Ekolü”nden diye bahsettirebilecek kadar kendisine alan açabilmiş, bu alanı kendi başına kullanmak yerine, bugün neredeyse her gazetede, her televizyonda ve sosyal ağların tamamında rastladığımız yeni,genç ve izinden giden meslektaşlar yetiştirip, herkesi işin içine katmış bir Hoca Şükrü Kızılot.

Verginin gülen yüzü olarak, ortaya bir yazı üslubu koymuş, bu üslupla neredeyse bir meslek dalı yaratmış, yetiştirdiği binlerce öğrenciyle Türkiye’ye en büyük hizmeti yapmış, gecesi gündüzü olmadan çalışmış, yeri doldurulamayacak ve daima hatırlanacak bir bilim adamı.

Rahatsızlığı sırasında Yaklaşım Yayıncılık tarafından hazırlanan ve yayımlanan son kitabının adı “Ben Uyurken…”di. Hoca uyurken, üniversiteden olmasa da, sokaktan öğrencisi olanlar Anadolu’nun her yerinde O’nu anmaya, anlatmaya ve yaşatmaya devam edecekler. Ellerinden geldiğince, dilleri döndüğünce.

Mekânı Cennet olsun, Allah rahmet eylesin.

[mks_separator style=”solid” height=”2″]

ŞÜKRÜ KIZILOT KİMDİR?

1952 Çorum doğumlu olan Şükrü Kızılot, Maliye Bakanlığı’nda 8 yıl çalıştıktan sonra, önce Adana İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde, daha sonra da Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Maliye Fakültesi’nde Asistan olarak göreve başlamıştır.

“Vergi Hukukunda Servet Beyanı”, “Vergi Uyuşmazlıklarının İdari Aşamada Çözümlenmesi”, “Türk Vergi Hukukunda Sahte ve Kapsamı İtibariyle Yanıltıcı Belge Düzenlenmesi ve Kullanılması” ve “Türk Vergi Hukukunda Örtülü Kazanç ve Örtülü Sermaye” konularında; master, doktora, doçentlik ve profesörlük tez çalışmaları bulunan Şükrü Kızılot, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Başkanlığı görevini ve aynı Üniversite’de Maliye ve Vergi Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü görevini yürütmektedir. Ayrıca part-time olarak, ODTÜ İİBF’de ve Bilgi Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi olan Kızılot, 4 yıl süre ile de PETKİM Petrokimya Holding’de Yönetim Kurulu Üyeliği yapmıştır.

Kızılot’un Üniversite’lerdeki görevlerinin yanı sıra, ayrıca günlük Sabah Gazetesi’nde, 8 yıl süre ile haftada 6 gün, Eylül 2002’den bu yana da Hürriyet Gazetesi’nde, haftada 5 gün ve aylık Yaklaşım Dergisi’nde güncel mali ve ekonomik konularla ilgili düzenli olarak yazıları yayınlanmaktadır.

Yapmış olduğu çalışmalar nedeniyle, 1999 yılında Nokta Dergisi’nin “Doruktakiler Özel Bilim Ödülü”nü alarak “Yılın Bilim Adamı” seçilen, Gazi Üniversitesi’nin 80. yılında da “En Başarılı Bilim Adamı” ödülünü alan Kızılot’un vergi ve muhasebe konularıyla ilgili olarak şimdiye kadar 58 cilt kitabı, 11 adet mizah kitabı, 4000 civarında da makalesi yayımlanmıştır.

KİTAPLARI

İnşaat Muhasebesi Vergilendirilmesi ve Hukuku (16. Baskı)

Şirketler Muhasebesi Vergilendirilmesi ve Hukuku (5 Cilt, 7. Baskı)

Servet Beyanı ve Uygulaması (3. Baskı)

Vergi Uygulamasında Ortalama Kar Hadleri (4. Baskı)

Vergi Güvenlik Önlemleri (2. Baskı)

Gelir Vergisi Kanunu ve Uygulaması (6 Cilt)

Kurumlar Vergisi Kanunu ve Uygulaması (5 Cilt)

Vergi Usul Kanunu ve Uygulaması (8 Cilt)

Vergi Uyuşmazlıklarıyla İlgili Danıştay Kararları ve Özelgeler (8 Cilt)

Memleketimden Vergi Manzaraları (2 Cilt)

Vergi Hukukunda Örtülü Kazanç ve Örtülü Sermaye

Gayrimenkul Rehberi (9. Baskı) (Ekrem Sarısu, Sezgin Özcan, Av.Zuhal Kızılot ile birlikte)

Vergi İhtilafları ve Çözüm Yolları (20. Baskı)

AB Yolunda Mali Dünyamız (Doç.Dr. Cem Kılıç ve Okan Müderrisoğlu ile birlikte)

Vergi Hukuku ve Türk Vergi Sistemi (Prof.Dr. Metin Taş ile birlikte) (4. Baskı)

Kaçakçılık Suçları ve Naylon Fatura İhtilafları (4. Baskı)

Katma Değer Vergisi Kanunu ve Uygulaması (6. Baskı)

Kiraz Kedi’nin KDV’si (8. Baskı)

Askerliğini Yapmayan Kadın (7. Baskı)

Patlıcanın Dalkavuğu (6. Baskı)

Palyaçonun Gözyaşları (8. Baskı)

Deve mi Kuş mu (6.Baskı)

Kaynana Vergisi (11.Baskı)

Çengelli İğne (12. Baskı)

Melek mi Kaz mı? (9. Baskı)

Tebeşir (9.Baskı)

Şapka (5.Baskı)

Ben Uyurken… (3.Baskı)

 

Bu Yazıyı Paylaşın