Oyuncaklara Test Darbesi

Ekonomi Bakanlığı, yurtdışı laboratuvarlardan olur alınarak ithal edilen oyuncakların ikinci bir teste tabi tutulması şartını getirdi. Yetkililer bunun maliyeti çok yükselteceğini söyledi.

Türkiye genelinde 13 yaş altı 18 milyon çocuğu ilgilendiren oyuncak sektörü, yurtdışından ithal oyuncakların ülkeye girişinde yabancı laboratuvarda test şartı getirilmesi ile sıkıntılı günler yaşıyor. Yüzde 85’i ithalata dayalı oyuncak sektöründe, gümrüklerde bekleyen konteyner sayısı 2 bine ulaşırken, yabancı laboratuvarda da testin zorunlu hale getirilmesi ile fiyatlar da yükselişe geçti.

ZATEN YAPIYORUZ

Türkiye Oyuncakçılar Derneği (OYDER) Genel Koordinatörü Çağatay Öztürk, Ekonomi Bakanlığı’nın 14 Temmuz’da aldığı kararla yurtdışında akredite laboratuvarca test edilmiş raporlara ilaveten, gümrüğe gelen oyuncaklardan numune alınarak, tekrar yurtdışı laboratuvarda test zorunluluğu getirilmesinin sıkıntılara neden olduğunu söyledi. Getirilen ürünlerin tamamının zaten yüksek test ücretleri ödenerek ithal edildiğini ifade eden Öztürk şunları söyledi:

DAHA SIKI DENETİM YAPILSIN

“Test ücretleri çok yüksek. Bu uygulama devam ettiği sürece, maliyetlerin artması, fiyatların yükselmesi kaçınılmaz hale gelecek. Sektör ve pazar ciddi derecede küçülmeye gidecek. Ayrıca, bu uygulamanın illegal ve kaçak yollardan ülkeye giren oyuncak miktarını artıracağı kesindir. Piyasa gözetim ve denetiminin daha etkin yapılması sorunların çözümü için daha faydalı olacak.”

OYDER Başkanı Yakup Kireçci de Ekonomi Bakanlığı’nın son uygulamasının maksadını aşan, ayrıca sektöre ciddi zarar veren noktaya geldiğini kaydetti. Kireçci, “Oyuncak fiyatları yüzde 25 ile 50 arasında artabilir” uyarısında bulundu.

PİYASADA ÇİN HAKİMİYETİ VAR

Dünya oyuncak sektörüne genel olarak bakıldığında geleneksel oyuncaklar ve elektronik oyuncaklar olmak üzere iki gruba ayrılıyor. Çin, entegre tesisler, ucuz işçilik ve yan sanayinin de gelişmesi ile dünya oyuncak pazarında en önemli söz sahibi olan ülke konumunda bulunuyor. Almanya, İtalya ve İspanya gibi ülkeler de oyuncak sanayi gelişmiş ülkeler listesinde başı çekiyor. Dünya oyuncak pazarının yıllık cirosu ise yaklaşık 210 milyar dolar. Lisanslı oyuncakların dünya pazarındaki payı yüzde 25 civarında seyrederken, geleneksel oyuncak satışlarının yüzde 60’ı AB, ABD ve Çin’de gerçekleştiriliyor. AB’de geleneksel oyuncakların toplam satıştaki payı yüzde 72 seviyesinden yüzde 50’ye geriledi. Dünya oyuncak pazarında ABD toplam ithalatın yüzde 26’sını yaparken, Çin toplam ihracatın yüzde 41’ini tek başına yapıyor.

GERÇEĞİNİ YAPAMADIK OYUNCAĞINI ÜRETTİK

Türkiye’de çocuk başına yıllık oyuncak harcamasının 100 TL civarında, AB ülkelerinde ise 1.300 TL civarında seyrettiğini anlatan OYDER Genel Koordinatörü Çağatay Öztürk, 3 yaş üstü gruptaki çocukların hareket kabiliyeti yüksek ve durağan olmayan oyuncaklara yöneldiğini, sektörün de bu talep doğrultusunda üretim yaptığını söyledi.

Öztürk, “Örneğin model arabalar üzerine yıllarca yoğun çaba harcamış sektör, çalışmalarını hareket kabiliyeti yüksek olan benzinli uzaktan kumandalı araçlar üzerinde yoğunlaştırmaya başladı. Bu gelişmenin arkasında uçak, helikopter gibi modellerin izleneceğini öngörsek de bunun için biraz daha zamana ihtiyaç duyulduğu aşikar. Bunun yanında sektörün acil teşvike ihtiyacı var” diye konuştu.

ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Çocuklarına oyuncak almak isteyen velilerin nelere dikkat etmeleri gerektiğini uzmanına sorduk. Birlik Oyuncak Genel Müdürü Ahmet Rıfat Solak şu önerilerde bulundu: “Oyuncak, çocuğun yaşına, becerisine, ilgisine ve içinde bulunduğu gelişimsel döneme uygun olmalı. Oyuncak, çocuğun kas kuvvetiyle orantılı, bedenine uygun büyüklükte ve ağırlıkta olmalı.Grup halinde oynayabilecekleri oyuncaklar da alınmalı. Oyuncaklar çocuğun sağlığını tehlikeye atmayacak şekilde, yıkanabilir, dayanıklı olmalı.”

Kaynak: Sözcü Gazetesi-Aydın Demir

Bu Yazıyı Paylaşın