Muhasebecinin Tabela Çilesi

Bilen biliyor, Ocak 2015 ayında büronun yeri değişti. Taşınıyorduk, yerleşiyorduk derken sıra tabelaya geldi. Şuraya mı asalım, buraya mı takalım, binanın genel görüntüsünü de bozmayalım falan derken vazgeçtik tabela asmaktan. Zaten neticede 10.000 nüfuslu bir yerdeyiz. Esnaf da sayılmayız. Tarifi desen zaten kolay. İster MHP’nin binası de ister Şirvan Marketin üzeri de, ister çay kenarı de. Bilen biliyor bulan buluyor. Eh, geçmişte Devlet kurumundan adres kısmında “Hamdi Öner’in Dükkanının Üstü” yazılı halde yıllarca fatura düzenlenmişliği bile var benim için.

Allah’tan uğraşmamışız, çünkü muhasebeci tabelaları ile ilgili yeni yönetmelik yayımlandı.

BAŞKA SORUNUMUZ KALMADI

Belli ki bütün sorunlarımızı halletmişler, tek eksiğimiz tabelalarımızın standardıymış. Nereye asılması gerektiğiymiş, ışığıymış, tabelanın rengiymiş. İşte bu yönetmelik değişikliği ile bunlar da halledilmiş oldu.

TABELAMIZ NASIL OLMALIYMIŞ?

Tabela asmak ihtiyariymiş. Yani mecburiyet yokmuş. (İnsan hayret ediyor doğrusu, nasıl mecbur kılınmamış?)

Oda ve Birlik amblemi, meslek unvanı ile ad ve soyadı, ortaklık bürosu unvanı, şirket ise şirket unvanı varsa akademik unvanı, büronun adresi, telefon numarası, internet adresi ile elektronik posta adresi yer alabilirmiş. Tabelada bu Yönetmelikte belirlenenlerin dışında unvan, deyim, yabancı dillerde yazılmış ifadeler ile sair şekiller, işaret, resim, fotoğraf ve benzerlerine yer verilemezmiş. (Birlik amblemi, meslek ünvanı, ad soyad ve telefon neredeyse % 100 oranında kullanılıyor.)

Aynı büroda birlikte çalışma halinde, birlikte çalışan meslek mensuplarının ad ve soyadlarının, ortaklık şeklinde çalışılması durumunda ise ortaklık unvanının tabelada yer alması zorunluymuş. (Eyvallah)

Tabela, büronun bulunduğu binanın giriş kapısının yanına, giriş holü veya koridoruna ya da büro giriş kapılarının yanına asılabilirmiş. Bina cephelerine, büro balkonu ve pencerelerine birden fazla tabela asılamazmış, benzeri yazılar yazılamazmış, ışıklı tabela kullanılamazmış. (Yanına mı? Binanın giriş kapısının üstüne asılsa ne oluyor belli değil. Işıklı tabelanın kime ne zararı oluyor o hiç belli değil. Kaldı ki ışıklı tabela kullanmayıp, tabela aydınlatılırsa ne oluyor o da net değil.)

Bütün bu maddelerde aslında sorun yok. Zaten uygulama hemen hemen böyle devam ediyor. Ama son bent…

RENK MAVİ

Yönetmelik maddesinin son bendi diyor ki “Tabelaların mavi zemin üzerine beyaz yazılı olması ve bunlarda Birlik adına tescilli Mm logosunun kullanılması zorunludur.” İşte iş herkes için burada karışıyor. Çünkü neredeyse hepimizin tabelası bunun tam tersi. Beyaz zemin üzerine mavi. Şimdi yönetmelik diyor ki mavi zemin üzerine beyaz. Buradan anladığımız şu: Bize deniliyor ki, siz çok para kazandınız az da tabelacılara kazandırın.

AMAÇ NE?

Aslında amaç kötü değil, ama gereksiz. Belli ki tabela yığınlarının arasında muhasebeci tabelası dikkat çeksin isteniyor. Açıkçası bize bir faydası yok, tabela asarsak masrafı bile var. Ancak yine de eksik. Eğer bir standart isteniyorsa o zaman yönetmelikte “mavi” dediğiniz şeyin renk kodlarını da belirleyeceksiniz ki bu sefer de her yer alaca bulaca mavi olmayacak. Siz mavi tabelayı hazırlayın ve unutmayın “yanına” asılacak.

Bu Yazıyı Paylaşın