Kredi Kullanarak Aldığınız Evin Kdv'sini Geri Alabilir misiniz?

Hatırlanacağı gibi 8 Eylül 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 2016/9153 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile net alanı 150 m2’nin üzerinde olan konutlar ile net alanı 150 m2’nin altında olmakla birlikte Büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde olup arsa birim m2 fiyatı bin Türk Lirası ve üzerinde olan konutlar için KDV oranı 31.03.2017 tarihine kadar %18’den %8’e indirildi. Konut piyasasında bir canlanma yaratsın diye alınan bu karar, bir açıklama ile bir anda gündem haline geldi. Öyle ki İnebolu’da bile 3-5 gün içinde onlarca görüş sorulmasına sebep oldu.

AÇIKLAMA NEYDİ?

Bu kdv indirimi ile ilgili olarak Tüketiciler Birliği Başkanı Mahmut Şahin tarafından yapılan açıklamada, “Vatandaşlar ev sahibi olabilmek için konut kredisi kullanıyor. Kredi kullanıldığında 150 metrekarenin altındaki evler için çekilen tutarın yüzde 1’i, 150 metrekare ve üzeri evler için yüzde 8’i kadar KDV ödeniyor. Kullanılan konut kredisi için bankalar KDV alıyor. Tüketici aldığı daireyi peşin değil de kredi ile alması durumunda tüketici lehine durumlar ortaya çıkıyor. Tüketicilerimiz bunlardan habersiz. Konutunu finansal kiralama yöntemiyle veya sahip olduğu evi teminat göstererek alan tüketiciler KDV’den muaf olduğunu bilmelidir.” deniliyordu. Konutunu banka kredisi kullanarak alan kişiler, başvuru yaptıkları taktirde kdv indiriminden kaynaklanan farkı geri alabileceklerdi.

Bu öyle bir açıklama ki, işin içinde olan herkes herhalde büyük bir şaşkınlık yaşamıştır. Çünkü söz konusu bile olamayacak bir şey, büyük bir kesinlikle söylenmiş. Halbuki durum çok farklı.

KANUN NE DİYOR?

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun Vergiyi Doğuran Olayın Meydana Gelmesi başlıklı 10.maddesinde konu çok net yazılmış. ” Mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması”. Yani siz bir ev almışsınız, müteahhit firma size bunu fatura etmiş ve buna istinaden de bir banka kredisi kullanılmış. Dolayısıyla katma değer vergisi ortaya çıkmış. Hal böyleyken kanuna göre size nasıl bir katma değer vergisi iadesi yapılacak?

Bir de şöyle düşünün: İşlemi bitmiş, katma değer vergisi tahakkuk etmiş bir ürünün, hizmetin ya da buradaki gibi konutun, katma değer vergisini Devlet bir Bakanlar Kurulu Kararı ile % 30’a çıkarırsa, müteahhit firma ya da banka sizden katma değer vergisi farkı mı isteyecek? Hadi bir çılgınlık yaptı istedi diyelim, siz verecek misiniz?

EVİ ALDIYSANIZ AMA TESLİM GERÇEKLEŞMEDİYSE?

O zaman durum biraz daha farklı. Çünkü müteahhit ile bir anlaşma yapmışsınız, ki bu yazılı bir anlaşmaysa tamamen anlaşmada yazılı şartlar geçerli, ev size henüz teslim edilmemiş, faturası kesilmemiş, o zaman bu konu firma ile aranızda fiyatta indirim şekline dönüşebilir ve yine Devlet’i ilgilendirmez.

NE YAPACAKSINIZ?

Yapacağınız bir şey yok. Aldığınız evin keyfini sürün. Bu konularda Tüketici Hakem Heyetlerine ve Tüketici Mahkemelerine başvurulmasının bir anlamı ve işlevi de yok. “Kredi kullanılan konuta ödenen KDV geri alınabilir” şeklindeki açıklamanın yasal bir dayanağı bulunmuyor. Boşu boşuna bu yerler gereksiz yere meşgul edilecek, bir sonuç da alınamayacak.

Bu Yazıyı Paylaşın