İşin Yoksa Tanık Ol

Memlekette yolu mahkemeye düşmeyen kalmamıştır muhtemelen. Oturduğumuz yerde bile ama tanık ama sanık olarak hepimiz sırayla mahkemeye düşüyoruz. Eskilerin lafıdır ya “Paran çoksa kefil ol, işin yoksa şahit ol.” İşte tanık olmanın çok da kötü olmadığını gösteren 2016 yılı tanıklık ücretleri açıklandı. Alt limit karnınızı doyurur, üst limit kısa günün kârı kıvamında.

TANIKLIĞIN TARİFESİ

Bir yere tanık yazıldığımızda hepimizin yüzü ekşir ama bu tanıklığın da bir tarifesi var ve her yıl tarife değişiyor. 2016 yılı Tanıklık Ücret Tarifesi de 26/12/2015 tarihinde yayımlandı. Bu tarifenin hükümlerine göre ceza muhakemesi sırasında Cumhuriyet savcısı, mahkeme başkanı veya hâkim tarafından çağrılan tanıklara ücret veriliyor.

NE KADAR?

Tanığa, tanıklık nedeniyle kaybettiği zamanla orantılı olarak günlük 15,00 ilâ 35,50 Türk Lirasına kadar ücret ödeniyor. Aslında bu tarz işlerde kaybedilen zaman hemen hemen belli. 1 tam gün. Çünkü nedense bütün mahkemelerin başlama saati 09.00. Sabah bir gidiyorsunuz, artık ne zaman sıra gelirse. Gidiyorsunuz geliyorsunuz, bekleyip dışarı çıkıyorsunuz, günün bir saatinde mahkemeniz başlıyor.

TANIKLIĞINIZ BAŞKA BİR YERDEYSE?

Eğer tanıklığınız, örneğin İnebolu dışında bir yerdeyse ve seyahat etmek zorunda kaldıysanız, her şey dahil sistemine giriyorsunuz. Yol giderleriyle tanıklığa çağrıldığı yerdeki ikamet ve beslenme giderleri de karşılanıyor.

ALINAN ÜCRETİN VERGİSİ

Düşen göktaşından vergi almaya kalkışan bir sistemde inanılmaz bir durum ama, tanığa ödenmesi gereken tazminat ve giderler hiçbir vergi, resim ve harç alınmaksızın ödeniyor. Hal böyleyken tanıklık yapmak gayet cazip. İşiniz yoksa yapacağınız tek şey ya olayın olduğu yerde bulunmayı becereceksiniz ya da bulunduğunuz yerde bir olayın fitilini ateşleyip tanık durumuna çekileceksiniz. Günün birinde Türk Adaleti’ne jürilik de eklenirse bu iş daha da revaçta olacaktır.

Bu Yazıyı Paylaşın