Gördüğü Hareketi Tek Seferde Öğrenen Robot Geliştirildi

Berkeley Kaliforniya Üniversitesi’nden bilim insanları, videodan gördüğü hareketi tek bir seferde taklit edebilen bir robot geliştirdiler. Yeni geliştirilen bir öğrenme tekniği sayesinde robotlar insan hareketlerini izleyerek, hızlı ve kolayca yeni hareketler öğrenebiliyor. Bilim insanları bunun gerçekleştirmek için gerçekten çok çalışmaları gerekti.

Normalde robotlar bir nesneyi alıp taşımaları için kodlar yardımıyla programlanıyor. Araba fabrikaları, makine fabrikaları vb. yerlerde robotlar böyle kodlanarak çalıştırılıyor. Tabi yine de bu robotlar belli öğrenme periyotu ile defalarca programlayarak öğretme yapmak zorunda. İşte Berkeley’den araştırmacılar robotları öyle geliştirdi ki, aynı insanlar ve hayvanlar gibi artık robotlar da doğrudan gözlem yoluyla öğrenebiliyor. Yeni çalışmada ise robot tek seferde yapılacak işi kapıyor.

Araştırmacılar bu başarıya ulaşmak için, meta öğrenme algoritması ile imitasyon öğrenme algoritmasını birleştirdi. Bu sonuca model agnostik meta öğrenme adı veriliyor. Meta öğrenme sayesinde robot önceki tecrübelerinden faydalanıyor. Videoda insan bir armut veya farklı benzeri nesne tuttuğunda ve onu bir bardağa, kaseye veya diğer bir nesneye koyduğunda bu objektif olarak duyulmayabiliyor. Eğer her örnek belli bir yolla öğretilirse, sonrasında benzeri davranışları gözlemleyerek öğrenebiliyor. İşte bu şekilde bir insan bir nesneyi hareket ettirdiğinde, robot bunu davranışsal olarak yorumlayıp benzeri bir davranış sergileyebiliyor.

Kaynak: gercekbilim.com

Bu Yazıyı Paylaşın