Değer Kaybı Tazminatı, Değer Kaybı Tazminatı. Neymiş Bu Değer Kaybı Tazminatı?

Tam kasko ile zorunlu trafik sigortası arasındaki farkı öğrenmiş, hatta zorunlu trafik sigortasının kendi aracımızdan daha çok karşıdaki aracı koruduğu için zorunlu olduğunu anlamıştık ki, bir de ortaya, kimsenin yıllarca farkında olmadığı, sağ olsunlar sigorta şirketlerinin de kimseye anlatmadığı değer kaybı tazminatı çıktı. Kısaca anlatalım, ancak işin başında da hatırlatmakta yarar var: Bu işlerin içine girmeden önce, hem izlenecek yol için, hem de olayın gelişimine göre bir avukatla görüşmekte de yarar var.

NEDİR BU DEĞER KAYBI TAZMİNATI?

Özetleyecek olursak, aracınıza çarparlarsa, kazada kusurunuz yoksa ya da tam kusurlu değilseniz, karşı tarafın sigorta şirketinden değer kaybı tazminatı isteyebilirsiniz. Çünkü bu olay sizin aracınızın ikinci el bedelini düşürmekte, hatta daha zor satılmasına yol açmaktadır.

BAŞVURU SÜRESİ NE KADAR?

Karşı tarafın sigorta şirketine başvuru süreniz 15 iş günü. Direkt sigorta şirketine başvuracaksınız, aracı bir kurum yok.

NASIL BAŞVURULACAK?

Öncelikle değer kaybı tazminatı ile ilgili yapacağınız başvuru karşı tarafın sigortasına yapılacak, kendi aracınızın sigorta şirketiyle bir işiniz yok. Bir dilekçe ekinde, ehliyet ve ruhsat fotokopisi, kaza tespit tutanağı, ekspertiz raporu ve hasara ait fotoğraflar, işlemlerin başlaması için yeterli olacaktır. Bu başvuruyu mümkünse internet kanalıyla, değilse mutlaka iadeli taahhütlü olarak yapmanızda fayda var. Sigorta şirketi konuyla ilgili olumlu ya da olumsuz bir cevap verecektir. Bu cevap olayın sonraki sürecini de belirleyecektir.

SİGORTA ŞİRKETİ ÖDEME YAPMAZSA?

Sigorta şirketi şu veya bu gerekçeyle ödeme yapmaktan imtina ederse ya da ödeme yapmayı kabul etmekle birlikte, uğranan değer kaybının tahmin ettiğinizden daha az olduğunu, rayiç bedellerin sizin söylediğiniz kadar olmadığını, hasarlı parçaların tespitinde yanlışlar olduğunu iddia ederse, işte o zaman merkezi İstanbul’da bulunan Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurmanız gerekebilir. İşte bu safhada bir avukata ihtiyaç duyabilirsiniz.

SİGORTA TAHKİM KOMİSYONU

Sigorta Tahkim Komisyonu, tek tarafı sigorta olan bütün uyuşmazlıklarda hızlı ve adaletli bir şekilde karar vererek, konunun yargıya gitmesini ve uzun dava süreleriyle vatandaşın mağdur olmasını önlemeye çalışan bir komisyon. Tabii bu sürenin yine de 3-6 ay arasında olabileceğini unutmamak gerekir. Bu komisyona bireysel olarak başvurabileceğiniz gibi, bir avukat aracılığıyla da başvurabilirsiniz. Ancak diğer aracılardan uzak durun.

ÇIKIŞTAN ÖNCEKİ SON UYARI: KİLİT NOKTA EKSPERTİZ RAPORU OLABİLİR

Değer kaybı tazminatı başvurularının dikkate alınması için bu başvurulara eklenecek ekspertiz raporunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Evet, belki sigorta şirketi bu ekspertiz raporunu kabul etmeyip, yeni bir ekspertiz raporu hazırlattıracaktır ama, başvurunuzda bir ekspertiz raporunun olması da tazminatı alma yolunda, yolu yarılatacaktır.

Bu Yazıyı Paylaşın