Binanıza Enerji Kimlik Belgesi Aldınız mı?

Almadıysanız bir an önce harekete geçin, çünkü Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğunun son tarihi 02 Mayıs 2017 ve süre oldukça daraldı. Aslında konu ile ilgili yönetmelik bundan yıllar önce çıkmıştı ama, ben kimsenin bugüne kadar bir şey yapmadığına kaniyim. O zaman ana başlıklarla özetlemekte fayda var.

ENERJİ KİMLİK BELGESİ NEDİR?

05.12.2008 tarih ve 27075 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ve 01.04.2010 tarih ve 27539 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan değişikliklerle ortaya çıkan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ne göre 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren 50 m üzerinde kullanım alanına sahip tüm binalar Enerji Kimlik Belgesi çıkartmak zorundadır. Sanayi alanlarında üretim faaliyetleri yürütülen binalar, seralar, atölyeler, depo, ardiye gibi binalar, TSK, MSB, MİT binaları ile mücavir alan dışında kalan ve toplam inşaat alanı 1.000 m2‘den az olan binalar kapsam dışıdır.

Enerji Kimlik Belgesi, verildiği binanın Enerji Performansını göstermektedir ve tıpkı beyaz eşyalardaki gibi A ve G harfleri aralığında bir Enerji Sınıfı alır. A harfi en verimli binayı, G harfi ise en verimsiz binayı sembolize etmektedir. Binanız olması gereken yapı ve yalıtım standartlarını tam olarak sağlıyorsa, C enerji sınıfını alır. Eğer olması gereken standartlardan daha iyi bir yapı ise B ve A enerji sınıflarını alabilmektedir. Yani C enerji sınıfı, binanızın olması gereken azami standartları sağladığını göstermektedir.

BİNALAR İKİYE AYRILDI

Bu yönetmelikle aslında binalar ikiye ayrıldı. Öncelikle dikkat etmeniz gereken bir tarih var. Binanızın inşaat ruhsatı 1 Ocak 2011 tarihinden sonra alındıysa, yapmanız gereken bir şey yok. Çünkü bu tarihten sonra inşaat ruhsatı alınan inşaatların bitiminde yapı kullanım izni alınabilmesi için zaten binanızın C enerji sınıfını alması mecburiydi. Bu tarihten sonra inşaat ruhsatı alanların tamamı yönetmelikte “yeni bina” olarak tanımlandı ve yapılması gereken her şey zaten yapıldı. Ancak 1 Ocak 2011 tarihinden önceki tüm binalar “mevcut bina” olarak kabul edildi ve Enerji Kimlik Belgelerini 02 Mayıs 2017 tarihine kadar almaları zorunlu hale getirildi.

“MEVCUT BİNA” KAPSAMINA GİRENLER NE YAPACAKLAR?

Öncelikle Enerji Kimlik Belgesi vermeye yetkili bir firma ile anlaşacaksınız. Bu firma sizin bina bilgilerinizi BEP-TR isimli sistem üzerine girerek, binanızın enerji kimliğini ortaya çıkaracak. Mevcut binaların, yeni binalar gibi C enerji sınıfı olması mecburiyeti yok, ne çıkarsa o. Ancak C sınıfının altında kalan bir binanın tercih edileceğini söylemek de güç.

ISI YALITIMI ŞART MI?

Sanıldığının aksine, aslında Enerji Kimlik Belgesi için ısı yalıtımı(mantolama) şart değil. Ancak binanız C enerji sınıfının altında çıkarsa ilk yapılabilecek şey olarak da mantolama göze çarpıyor.

BİNALAR MI DAİRELER Mİ?

Şimdi diyelim ki siz bir sitede oturuyorsunuz. Bu işlemi kim yaptıracak? Enerji Kimlik Belgesi bütün bina için alınıyor, dairelerin tek tek yapabilecekleri bir şey yok. Dolayısıyla sitelerde yöneticiler bu işi bütün bina için yaptıracaklar. Her bir daire için ayrı ayrı yapılmayacak. Alınan Enerji Kimlik Belgesi 10 yıl süreyle geçerli olacak, ısıyı etkileyen bir değişiklik olursa, 1 yıl içinde yenilenecek, bir nüshası yönetici ya da bina sahibi tarafından muhafaza edilirken, diğer nüshası bina girişinde rahatlıkla görülebilecek bir yerde asılı olacak.

ENERJİ KİMLİK BELGESİ ALMAZSAK NE OLUR?

Cezası yok. Ama 02 Mayıs 2017 tarihinden itibaren Enerji Kimlik Belgesi olmayan bir yeri ne alabilirsiniz, ne satabilirsiniz, ne kiralayabilirsiniz, ne de kiraya verebilirsiniz.

NE İŞE YARAYACAK?

Öncelikle enerji verimliliğini sağlayacak. Devamında, enerji sınıfı A ya da B olan bir binadaki fiyatlar, enerji sınıfı C olan bir binadan daha yüksek hale gelecek. İhtimal odur ki kiralar bile bundan etkilenecek. Hele hele C enerji sınıfının da altına düşen bir bina zaman içinde tercih edilmez bir hale gelebilir. Hem ev alacak hem de ev kiralayacak biri için aslında son derece önemli.

Bu Yazıyı Paylaşın