Bilim İnsanları Salyangozlar Arası Zihin Nakli Yaptıklarını İddia Ediyorlar

Eğitimli bir deniz salyangozundan alınan RNA , eğitimsiz deniz salyangozuna nakledilerek, iki hayvan arasında ilk kez zihin transferi yapıldığı ve nakil yapılan salyangozda eğitimli tepkisi gözlendiği belirtiliyor. Bu araştırma ile daha zeki bir salyangoz yaratılmak yerine, hafızanın fiziksel temelini anlamak üzerine çalışıldı. Bu sayede hem hafıza kaybı giderilmeye, hem de acı veren anıların travması silinmeye çalışıldı.

Daha önceki araştırmalarda amnezi sonrası uzun süreli hafızanın bir ateşleme bileşeni ile onarılabileceği bulunmuştu. Bu ateşleme bileşeni halen bilinmese de, proseste RNA’nın yoğun yer aldığı epigenetik modifikasyonların yer alabileceği düşünülüyor.

RNA uzun süreli hafızaların oluşmasında yer alıyor. Glanzman ve ekibi liderliğinde uzun süreli hafızanın bir molekül aracılığıyla taşınabilme olasılığı araştırılıyor. Bu hipotezi test etmek için elektrik şokları yardımıyla bir deniz salyangozu türü olan Aplysia californica eğitildi.

Araştırmacılar bir grup salyangozu 20 dakikalık aralıklarla 5 şoka tabi tuttu. 24 saat sonra araştırmacılar prosesi tekrarladı.

Sonrasında şok alan salyangozlar dürtüldüğünde 50 saniye savunma modunda büzülürken, eğitimsiz salyangozlar sadece 1 saniye savunma kalıyorlardı.

Sonraki aşamada , hem eğitimli hem de eğitimsiz salyangozlardan RNA’lar alındı. Moleküller sonrasında iki gruptaki eğitimsiz salyangozlara dağıtıldı. İşte asıl bundan sonra inanılmaz bir şey oldu. Eğitimli RNA alan salyangozlara  şok sonrası dokunulduğunda 40 saniyeliğine savunmaya geçerek büzüldü. Diğer taraftan  eğitilmemiş RNA alan salyangozlar koruma tepkisi vermedi.

“Hafıza aktarımı düşündüğümüz kadar zor oldu,” diyor Glanzman. Deneyin bir sonraki aşamasında ise, eğitilmemiş salyangozlardan motor ve duyusal nöronları çıkararak onları ayrı ayrı veya her nöron tipinden bir çift olacak şekilde koydu. Sonrasında eğitimli ve eğitimsiz salyangozlarından alınan nöronlara RNA ekleyerek etkileri inceledi.

Araştırmacılar eğitimli salyangoz RNAsı eklenen duyusal nöronlardan uyarım arttı. Aynı etki eğitim sırasında salyangoz kuyruklarına elektrik şoku verildiğinde görülmüştü. Ayrıca eğitimsiz salyangoz RNAlarında duyusal nöronlarda bu etki görülmedi.

Hafıza depolamanın sinapslarla yapıldığı büyük oranda kabul gören bir görüş. Bu yapılan nöronların arasında sinyal taşıyan yapılar.Fakat Glanzman hafızanın aslen nöronlarında kendilerinde depolandığına inanıyor ve deney bu olasılığın olabileceğini gösteriyor. “Eğer anılar sinapslarda depolansaydı deneyimiz işe yaramazdı,” diyor.

Tabii ki bu fikrin olasılığının onaylanması için daha çok deney lazım. Bu salyangoz türü-A. californica deneylerde bolca kullanılıyor çünkü, nöronları bizimkilere çok benziyor. Tabi yine de hayvan modelleri her zaman insanlarla uyum gösteremeyebiliyor.

“Bu gerçekten ilginç fakat bu şekilde hafızanın aktarımı yapılabileceğini sanmıyorum”, diyor Trinity Kolej’den biyokimyager Tomás Ryan. “Bu çalışmadan bazı en temel tepkilerin hayvandaki bir anahtarın yardımıyla çalıştırılabileceğini ve Glanzman’ın yaptığı karışımın belki de bu anahtarı açtığını görüyorum. Eğer Glanzman doğruysa , bu keşif hafıza kayıpları için oyunu değiştirebilir.

Glanzman bu sayede Alzheimer ve post travmatik stres hastalığının bu şekilde tedavi edileceğini umuyor.

Kaynak: gercekbilim.com

Bu Yazıyı Paylaşın