Alışverişlerde Ücretsiz Poşet Verilmesi Yasaklanıyor

2017 yılında Avrupa Birliği mevzuatına uyum çerçevesinde Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği hazırlanmış ve 27 Aralık 2017 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanmıştı. Ambalaj atıklarının çevreye verdiği zararı en aza indirmeyi amaçlayan düzenleme belediyelere, ambalaj üreticilerine ve tedarikçilere; ambalajların üretilmesi ve piyasaya sürülmesi konusunda birtakım yükümlülükler getiriyordu. Yönetmelikte tüketiciyi yakından ilgilendiren plastik torbalara ilişkin bir hüküm de yer almış ve plastik torbaların 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren tüketicilere ”ücretesiz bir şekilde temin edilemeyeceği” belirtilmişti.
En geç ekim ayında 

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı tarafından paylaşılan 100 Günlük İcraat Programında ”Çevre koruma faaliyetleri kapsamında plastik poşetlerin ücretlendirilmesi” ifadesi de yer alırken plastik torbaların ücretlendirilmesiyle ilgili zaman çizelgesi öne alındı. Yeni düzenlemeye göre ücretsiz plastik torba dönemi en geç ekim ayının sonunda bitecek. Yani kasım ayından itibaren tüketiciler artık alışveriş yaparken ücretsiz olarak plastik torba alamayacak. Plastik torbaların ücreti Ambalaj Komisyonunun önerisi dikkate alınarak bakanlık tarafından belirlenecek ve işletmelerin bu ücretin altında plastik torba satması(ya da ücretsiz olarak tüketiciye vermesi) tamamen yasaklanacak.

Düzenlemeye göre sadece fiziksel olarak yapılan alışverişlerde değil mesafeli satış sözleşmesi kapsamında online alışverişlerde de plastik torba yasağı geçerli olacak. Buna ek olarak plastik torbaların ücretsiz bir şekilde temin edilmesine olanak sağlayan kampanyaların ve promosyonların da geçersiz olacağı yönetmelikte yer alıyor.

Hangi poşetler yasak kapsamında?

Tabi günlük hayatta alışverişlerde plastik torba yerine poşet kavramı kullanıldığı için yönetmelikte ibare kafa karıştırmış olabilir. Yönetmeliğe göre mal ve ürünlerin taşınması amacıyla tüketiciye temin edilen ve plastikten yapılmış olan saplı veya sapsız torbalar plastik torba tanımının içine giriyor. Yani alışverişlerde kullandığımız standart market poşetleri bu yasağın kapsamında ancak çok hafif plastik torbalar yasağa dahil değil. Yönetmeliğe göre kalınlığı çift kat 15 mikronun altında olan plastik torbalar çok hafif plastik torbalar olarak değerlendiriliyor. Buna göre bakliyat veya kuruyemiş gibi açık gıdaların hijyen amacıyla koyulduğu plastik torbalar ücretsiz olarak temin edilebilecek.

Ambalaj atıklarının toplanmasıyla ilgili olarak da hem il müdürlüklerine hem de belediyelere yönelik sıkı kurallar getiren yönetmelik elektronik veri tabanlı takip ve izleme sistemi kurulmasını zorunlu hale getiriyor. Yönetmelik ayrıca plastik torbalar haricinde diğer ambalajların da geri dönüştürmeye uygun olarak üretilmesi zorunlu kılıyor.

Kaynak: donanimhaber.com

Bu Yazıyı Paylaşın