2019 Hepinizi Şaşırtacak

Marduk’u hatırlayan var mı? Ya da Milenyum Virüsü’nü? Güneş sisteminin kayıp gezegeni Marduk her an dünyaya çarpabilirdi. 2000 yılına girdiğimiz anda tüm bilgisayarlar kafayı sıyırtıp, istop edecekler, Dünya “Postman” çağına girişi yapacaktı. Homo Sapiens’in tahmin becerisi zayıf, ama 2019 hasatı kadar aptalcasını üretmek için bayağı uğraşmak gerekir whallahım. Şarap olsa, sirke yapardım.

Eğer Yeni Yıl’da neler olacağını bizim malum medya veya ParaAnaliz gibi asparagas fabrikası sitelerden öğrenmişseniz, yandı gülüm keten helvası. Daha şimdiden havlu atıp, 2020’ye kadar komaya girin. İyi ki FÖŞ var, iyi ki hala sağduyu diye bir kavram var. Bu yıl hepinizi çok şaşırtacak, beni hiç şaşırtmayacak. Çünkü gün be gün, hatta bazı günlerde saat bazında 2019’da neler olacağını yeni kitabım “Ekonomide Yolun Sonu’nda” anlattım. Kitabım ve ben bu Cumartesi Adana TÜYAP’ta halkımla buluşacağız.

Dünyadan başlayalım. Global ekonomide resesyon veya kriz yok. 2018’e göre ufak bir miktar yavaşlama gözlenecek. 2020’de de resesyon yok. Trump ve Xi Jinping Ticaret Savaşları’nı 2020’ye öteleyecekler, çünkü başka çareleri yok.  Jinping “ekonomim batıyor”, Trump da “Wall Street çöküyor” diye tir tir titriyor.

Brent petrol fiyatları da düşmez. Çünkü Rusya, İran ve Suudi Arabistan batar. 50-55  dolar/varilin altında (WTI) ABD kayak üreticisi kuyu kapatır. Zaten dünya herkesin umduğundan hızlı büyürken, İran ve Venezuela’da sevkiyat sıfırlanacak. Brent yıl ortasında 70 dolar.

Fed faiz artırmayacak ise çok komik tahmin. Ulan, Atlanta Fed’e göre ekonomi %2.6 büyüyor, istihdam artışı 300 bin/ay, ücretler Y/Y %3.2. Fed şimdi faiz artırmayacak da ne zaman artıracak?  Ne çekip kafa buluyorsunuz siz ya? Bu sene en az 2, belki 3, 2020’de  devam.

En çok kahkaha attığım öngörü ise doların değer yitireceği. Yok ya? Eksi faizle Euro mu alayım? Ya da bütün şirketleri batık Çin’in yuanı mı? Belki de Pound alıp Bre-sikit olurum? Şakadan da kötü. Ulan, ABD’de Likit Fonlar yılda %2.5 risksiz faiz veriyor be, herkes dolar alacak.

Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ ya da GOP, güzel keyfim hangisini isterse) bu yıl da prim yapmayacak.  Çünkü hiç bir hikayeleri yok. Çok ucuzmuşlar. Eşşek postu da öyle de, yine de pek talep yok. Goldman ya da BlackRock gibi kendini zamanın ve kalabalığın ötesinde sanan, çünkü çok para kazanan sivri akıllıların GOP varlıkları tavsiye etmesinin tek nedeni “dolar düşecek, Fed faiz artırmayacak, ABD 10 yıllık DİBS getirileri hep böyle düşük kalacak (%2.7)”  hayaline sardırmaları. Bir de, yahu, kim Bolsanaro, Putin, Obrador, Orban, Duerte gibi labunyaların ülkesine para yatırır ya? Herif New York’ta Penthouse’un 35ci katında şampanya-havyar yerken Brezilya raporu yazıyor. Bolsanora ülkenin yarısını idam sehpasına çıkartma peşinde, Duerte polise katlettirdi bile.

Gelelim bize. “En kötüsü geride kaldı” sloganı tutmadı, çünkü en efsunlu AKP seçmeni bile her süpermarkete gittiğinde en kötüsünün içinde kaldığını görüyor. Yeni sloganımız “birinci yarı yılda dengelenme, sonra toparlanma”.  Üst Akıl ve Dış Komplo da bitti ki, çok üzüldüm, çünkü Marvel Comics filmleri  seyretmekten sonra en büyük hobim acaba SABAH Medyası bu sabah ne fantazi – bilim kurgu yazmış diye keyifle sayfalarını açmak olurdu. Tabii, şimdi Trump kanka oldu, o havadan biz karadan, Ürdün’e kadar ineceğiz.

Bu resesyon bitmez koçlar. Biraz finans bilseniz, ya da Ankara bilse, onlar da çakarlar ama, şu anda tüm enerji seçmen kaydırarak bazı belediyeleri elde tutmaya harcanıyor. Bakın aslında tek bir olay dahi niye bu resesyonun bitmeyeceğini anlatmaya yeter. Artık futbol kulüplerini dahi bankalar kurtarıyor. Hiç sordunuz mu BDDK’ya, bankalara?  Halihazırda KAÇ YÜZ MİLYAR  TL krediyi yeniden yapılandırdınız diye? Her yeniden yapılandırma, ihtiyacı olan, büyüyen bir şirkete verilmeyen kredi, Kardeşlerim.

Daha da vahim bir örnek. Hazine o denli nakte sıkıştı ki, TCMB ve KİT’lerin genel kurulları öne alınıyor ki, bir kaç kuruş temettü toplanıp gün sonu getirilsin.

Devam edeyim. Nedim Türkmen bugünlerde en favori yazarım. Şu Af’lar meselesine göz atalım:

“Vadesi geçmiş vergi borcu için başvuran mükellef sayısı 5.950.316, ihlal eden mükellef sayısı 2.459.214’dür. Buna göre ilk iki taksit sonucunda mükelleflerin yüzde 41.32’ü şartları ihlal ederek yapılandırma hükümlerinin dışına çıkmıştır. Yapılandırılan toplam vergi borcu tutarı 70 milyar lira, tahsilat ise 13.3 milyar lira olarak gerçekleşmiştir. Yani yapılandırılan tutarın ancak yüzde 19’u tahsil edilebilmiştir.

Vadesi geçmiş sigorta prim borcu nedeniyle başvuru yapan mükellef sayısı 1.270.402, ihlal eden mükellef sayısı ise 562.000 kişidir. Başvuranların yüzde 44,23’ü şartları ihlal ederek yapılandırma kapsamı dışına çıkmışlardır. Sigorta prim borcu nedeniyle yapılandırılan tutar 43.4 milyar lira olup tahsilat 3.2 milyar olarak gerçekleşmiştir.

Canım Berat Abim, millette BİM’den pirinç, maktu vergisiz sigara alacak kayme kalmadı ki, Af ödesin. Devam edeyim mi, medarı iftiharımız ihracat da Aralık’ta çamura saplandı.

Ocak sonunda anketler AKP’nin yalnız büyük kentleri değil, oyun parkları ve kafeteryaları da kaybedeceğini gösterince?

Güm….faiz indirimi.

Güm..ek maaş zamları…

Güm… bütçenin kapakları Keban gibi açılacak.

Yatırımcılar da ikileyecek. Dolar/TL 7.00. Tarih 30 Mart.  IMF heyeti Ankara’da. Tarih 4 Nisan.

Kaynak: paraanaliz.com-Atilla Yeşilada

Bu Yazıyı Paylaşın